Grønlandske børn i Danmark har det bedre

Grønlandske børn i Danmark har det bedre end grønlandske børn i Grønland. Det viser en en ny undersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd i Danmark.
26. marts 2010 16:04

Bag undersøgelsen står seniorforsker Else Christensen, der som den første har zoomet ind på grønlandske børns vilkår og trivsel i Danmark. Hun fortæller om undersøgelsen:

- De grønlandske børn i Danmark har færre vanskeligheder end de grønlandske børn i Grønland. Bl.a. klarer de sig bedre i skolen end de gør i Grønland.

Men hvem er grønlændere og hvem er danskere? Det er svært at svare på, for der er ingen fast definition. De grønlandske børn i Danmark er fundet via Danmarks Statistik, og er udvalgt efter et kriterie, hvor mindst en af forældrene er født i Grønland, ligesom mindst en af deres bedsteforældre skal stamme fra Grønland.

- En af de ting der har overrasket mig, er når jeg har spurgt børnenes forældre: Er jeres barn grønlænder eller dansker, eller lidt af hvert? Så svarer 2/3 del af forældrene, at barnet er dansker. Resten siger at barnet både er dansker og grønlænder. Og ganske få, også selvom begge forældre er grønlændere, siger at barnet er grønlænder!, fortæller Else Christensen.

Seniorforskeren fra Det Nationale Forskningscenter mener at undersøgelsen kan bruges her i Grønland, til at fokusere ind på en række problemer, der giver problemer for børnene her, og som livet i Danmark gør lettere.

- Det handler blandt andet om at der i Grønland er flere forældre med alkoholproblemer, der er flere børn, der har vanskeligheder i skolen, og der er flere, der har problemer i forhold til deres jævnaldrende, slutter Else Christensen.