Rapport Grønlandske børn har det svært i Danmark

Grønlandske børn i Danmark har ofte svært ved at føle sig som en del af fællesskabet, og de oplever dermed nogle af de samme problemer som flygtningebørn. Men fordi de på papiret er danske, går de under radaren.
Skrevet af DR
10. september 2017 15:57
Versionist Bikki P. Kleist

I en ny undersøgelse, som Børnerådet i Danmark har fået lavet, fortæller syv grønlandske børn, der er flyttet til Danmark, hvordan det er at møde den nye kultur. Det skriver DR.

På den baggrund mener råddet, at der skal laves en national handleplan for inklusion af grønlændere i Danmark.

Hvert femte grønlandske barn i Danmark eller omkring 600 børn er udsatte vurderer Puk Draiby, som er generalsekretær i foreningen Grønlandske børn.

- Mange grønlandske børn er mere stille, så det kan være, at de sidder i klasselokalet og viser nok ikke, at de ikke forstår det danske sprog på samme måde som deres danske skolekammerater. De har ikke legeaftaler, de føler sig ensomme og isoleret.

LÆS OGSÅ Netværk for efterskoleelever i Danmark er en kæmpe succes

Der skal fokus på de grønlandske børn

Selvom det antalsmæssigt ikke er så mange børn, som det drejer sig om, så mener Børnerådets formand Per Larsen, at børnene har krav på mere opmærksomhed.

- Undersøgelsen er et opråb til både de nationale myndigheder men ikke mindst de kommunale og de fagprofessionelle, der har børnene hos sig, om, at de skal være opmærksomme på, at det bare er almindenlige danske børn, der kan glide ind. De grønlandske børn har nogle barrierer, som vi skal være opmærksomme på og, som vi skal hjælpe dem med at overkomme.

LÆS OGSÅ Danmark skal have mere indsigt i Grønland

Får ikke modersmålsundervisning

Et konkret problem er, at mange af de grønlandske børn ikke får tilbudt den modersmålsundervisning, som de ifølge folkeskoleloven har ret til.

- Det fungerer mange steder, men der er også steder, hvor det ikke gør. Dels kan der være uvidenhed om, at reglen overhoved eksisterer, men det kan også være besværligt i bestemte områder at finde grønlandsktalende, siger Per Larsen fra Børnerådet, siger Rikke Bondesen til DR.