Grønlandske børn efterlyser grænser

Børn og unge i Grønland kommer med en utvetydig opfordring til landets forældre om at tage større hensyn til deres børn og hjælpe dem med lektier og andre ting, der er vigtige i opvæksten. Det hele munder ud i kampagnen ”Mere far og mor”, som løber af stablen fra 1. november.
Skrevet af Peter Troelsen
30. oktober 2012 08:27

Kampagnen tyvstarter allerede i aften kl. 18.00, hvor børnene på DR Ramasjang kan se programmet ”Live fra Ramasjang: Børn i bussen”. Det er det første af syv programmer, hvor der sættes fokus på det ansvar forældrene har i forhold til deres børn.

-Vi voksne tøver aldrig med at fortælle, at vores børn er det vigtigste i vores liv, men det kniber ofte med at leve op til de fine ord. Vi vil bruge filmene som afsæt til en vigtig snak med børnene om hvordan man fanger de voksnes opmærksomhed og nærvær i en travl hverdag, siger Per Schouby, redaktør på DR B&U.

Kampagnen ”Mere mor og far!” tager udgangspunkt i børns eget ønske om at diskutere forældreansvar. Børnene har selv under NAKUUSA Youth Forum i Illulissat i 2011 besluttet og formuleret, hvad der skulle sættes fokus på, og derefter har Grønlands børnepanel i juni 2012 udfærdiget 10 konkrete anbefalinger til mere og bedre forældreansvar.

-Denne her kampagne er på alle måder børnenes kampagne. Den sætter en stor, tyk streg under børnenes ønsker, behov og rettigheder – fortalt med børnenes egne ord. Den er en ultimativ kærlighedserklæring fra børnene til deres forældre, og vi glæder os rigtig meget til at brede den ud i hele landet, siger generalsekretær i UNICEF, Danmark, Steen M. Andersen.

”Mere mor og far!” kører frem til marts 2013. Udover de syv kampagnefilm, som vil blive vist på KNR, vil der blive hængt plakater op i bl.a. lufthavne, kommunekontorer og butikker. Der bliver produceret en gratis inspirationsbog til forældre i samarbejde med Grønlands børnerettighedsinstitution MIO, og kampagnens budskaber kommer også på morgenbordet, når Arla sætter dem på sine mælkekartoner.

-NAKUUSA er et nyskabende initiativ, der på kort tid er nået rigtig langt. Der er ingen tvivl om, at det skyldes det positive og tætte samarbejde mellem Selvstyret og UNICEF, Danmark”, udtaler afdelingsleder i Departement for Familie, Kultur, Kirke og Ligestilling, Susie Marthin Kjeldsen, der tilføjer at man i selvstyret er meget glade for og godt tilfredse med kampagnen.