Grønlandsk-vikinge opgør på cd

Villads Villadsens episke digt "Qasapip ullua kingulleq" (Qasapi's sidste dag) bliver opført som musikteater og selvemusikken er nu udgivet som cd.

"Qasapip ullua kingulleq" handler om opgøret mellem grønlænderne og nordboerne. Villads Villadsen har genfortalt sagnet, hvor et venskab mellem grønlænderne og nordboerne bliver ødelagt af løgn og ender med et blodigt opgør.

Villads Villadsen har i sin episke digt skrevet om de tanker grønlændernes leder Qasapi og nordboernes leder Trolle havde i den tid opgøret nærmede sig. Det var tanker, der var fyldt med hævntørst.

"Vi er færdige og vi har sejret godt. Vores fjender her i landet er omsider udryddet. Vi skal eje vort land og det samme skal vores efterkommere. Vores efterkommere vil være Herrer her", lyder replikken fra Qasapi efter det blodige opgør.

"Qasapip ullua kingulleq" blev vist i kulturhuset Katuaq i 2001 og 2004, hvor Hans A. Hansen skrev musikken.

Nu har rockmusikeren Ole Kristiansen skrevet musikken siden 2005. Villads Villadsen gav sin accept til projektet inden sin død i 2006.

- Jeg er positivt overrasket over, at det gik så smertefrit med at skrive musikken, siger Ole Kristiansen til KNR.gl.

Han gennem tiderne kasseret mange udkast til nye sange, når han arbejder i sit hjemmestudie i Aasiaat.

- Projektet her har krævet selvdisciplin til at nu skulle den gøres færdigt og det har været sundt for mig, siger Ole Kristiansen.

Inuit Teatret, som også er med til at lave projektet laver nu fundraising i samarbejde med kulturhuset Katuaq for at samle midler til at kunne lave forestillingen i Katuaq. Der er derfor stadig endnu ikke sat dato på hvornår stykket blive opført.

- Det kan opføres som et musikteater og mit nuværende band kan også spille musikken live, mens skuespillerne synger, siger Ole Kristiansen.

Det var en ung Villads Villadsen, der skrev det episke digt, mens han var kateket i Tasiilaq i 1938. Tanken om at skrive det episke digt blev født efter en kedelig oplevelse. Han var gået ombord i en forsyningsbåd og ville købe sin billet ved afrejsen, som var normalt dengang.

- Men den danske bådfører skældte ud og brugte ord som ikke er egnet til at bruge mod mennesker. Der blev tanken om at indføre selvstændighed født i mig, fortalte Villads Villadsen til Sermitsiaq kort tid før opførelsen af stykket i Katuaq.

Simon Løvstrøm, Mooqqu, rådfører sig nu med en dansk dramatur med speciale i musikteater inden selve arbejdet med opførelsen af "Qasapip ullua kingulleq".

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt