Grønlandsk soldat kan ikke genkende Armadillo-filmen

En grønlandsk soldat, der var udsendt i Afghanistan lige efter filmen blev optaget, kan ikke genkende det billede, den giver af soldaterne.
Skrevet af Rune Langhoff
22. maj 2010 14:22

Den meget omtalte krigsdokumentar "Armadillo", fik forleden en pris ved filmfestivallen i Cannes.

Johan Høeg Hansen fra Ilulissat var en af de soldater, der afløste hold 7 i Afghanistan, som dokumentaren handler om. Men Johan Høeg Hansen kan ikke forholde sig til det, han har hørt om filmen. For hans egne oplevelser i Afghanistan ligger langt fra filmens.

- Jeg har mødt de mennesker, den handler om. Og jeg mener også, jeg har set det kamerahold, der har været der, og jeg kan ikke genkende det. Det kan jeg simpelthen ikke. Det er ikke noget, jeg siger, fordi jeg har fået besked på at sige det, men jeg kan ikke genkende noget af det.

Johan Høeg Hansen, der har været soldat i mange år og blandt andet har været udstationeret i Bosnien i 1996, tror ikke, de danske soldater har likvideret sårede afghanere, uden at det har fået konsekvenser for dem.

- Vi havde 3 på vores hold, som begik en mindre kriminalitet, og de blev sendt hjem omgående. Og det var en meget lille forseelse. Så hvis der er nogen danske soldater, der har været ude og likvidere nogen, så ville det i høj grad være kommet frem på meget højere plan end en dokumentarfilm.

På trods af det, glæder han sig til at se filmen, når den kommer til landet.

- Jeg glæder mig i høj grad til at se filmen. Jeg savner virkelig at være dernede. Det er i mine øjne et dejligt sted, fortæller Johan Høeg Hansen.