Grønlandsk præst på vej i Aarhus

Det danske kirkeministerium har i dag slået en stilling op som sognepræst for grønlænderne i Danmark. Den nye præst kommer til at høre under biskoppen i Aarhus, Kjeld Holm, men det er endnu ikke fastslået hvilken kirke i Aarhus, som den nye præst skal holde sine gudstjenester i.
Skrevet af Martine Lind Krebs
15. januar 2013 06:26

Præsten har været meget længe undervejs. De første ønsker om en dansk finansieret grønlandsk præst i Danmark lød i 2010. I 2011 erklærede den helt nye kirkeminister Manu Sareen, at stillingen ville blive oprettet i løbet af sommeren.

Sidenhen trak det ud, først med at få det økonomiske lovgrundlag på plads, sidenhen at finde en kirke i Aarhus, hvor præsten kunne tilknyttes.

Henriette Berthelsen, der er psykoterapeut og initiativtager til Facebookgruppen ’Den Grønlandske Menighed i Danmark’, har fulgt forløbet tæt. Og det er en glad Henriette Berthelsen, som KNR taler med i dag.

- Endelig. Jeg er glad. Det var på tide at der sker noget. Nu bliver det spændende, hvem det bliver. siger hun.

Også i Fællesforeningen Inuit, der siden 2009 har kæmpet på en afklaring omkring præstesituationen for grønlændere i Danmark, er der glæde.

- Det er vi meget glade for at høre. Nu har vi nået vores mål med den fastansatte grønlandske præst betalt af Kirkeministeriet i Danmark, siger formand Bitha Metelmann.

Både Fællesforeningen Inuit og Henriette Berthelsen deler dog en bekymring for, om den nye præst kan favne hele den grønlandske menighed i Danmark uden hjælp.

- Det bliver lidt svært for os i udkantsdanmark, for eksempel på Lolland og Falster og på Fyn – vi ved ikke hvordan præsten vil arbejde. Så vi er meget spændte på, hvordan den grønlandske menigheds præst vil tilrettelægge sine opgaver, siger Bitha Metelmann.

Siden sommer har Midtgrønlands Provsti afvist at lade præsten i Danmark foretage barnedåber, konfirmationer, bryllupper og begravelser for de grønlændere, som opholder sig frivilligt i Danmark. Det er sket under henvisning til et behov for at spare på præstens transportudgifter.

Og selv om provsten har givet grønt lys, når de grønlandske foreninger har søgt, så har flere familier oplevet afslag, siger Bitha Metelmann.

- Der er enkelte familier, der gerne ville have for eksempel bryllupper på grønlandsk, som ikke kunne foretages. Det har været meget frustrerende for den enkelte grønlænder, der gerne ville have haft en kirkelig handling på grønlandsk, siger Bitha Metelmann.

Biskoppen i Århus Kjeld Holm har over for KNR givet udtryk for, at han håber der kan etableres en form for samarbejde mellem de to præster. Og det drømmer Bitha Metelmann også om:

- Alt andet vil være mærkeligt. To grønlandske præster i Danmark, de burde jo kunne samarbejde.

Ansøgningsfristen på den nye stilling er 4. februar.