Grønlandsk plakatudstilling åbnet

Plakatmuseet i Århus har netop åbnet en stor udstilling med grønlandske plakater.
Skrevet af mlk
16. februar 2011 08:13

Her kan man følge grønlandsk plakatkunst gennem årene på omkring 250 plakater.

Det er museets leder Peder Stougaard, som har indsamlet de fleste af plakaterne. Han har samlet plakater fra hele verden, og museets samling indeholder omkring 400 grønlandsk plakater, hvoraf lidt over halvdelen kan ses på udstillingen.

Det er flere år siden Peder Stougaard fik ideen til en grønlandsk udstilling, selv om han aldrig selv har været i Grønland.

- Jeg er fascineret af landets befolkning, historie og skæbne. Jeg synes ikke altid, at grønlænderne har fået en rosværdig behandling fra det danske samfund, siger han til KNR.

De fleste af udstillingens 250 grønlandske plakater er fra museets samling. Men gennem de seneste måneder har museet også efterlyst grønlandske plakater, så der er også nyindsamlede iblandt. Plakaterne er inddelt i emner som musik, teater, politik, natur, masker og tupilakker.

Selv har Peder Stougaard ikke en favorit. For det handler ikke om, hvor pæne de er, men om den historie, de fortæller, siger han.

- Plakater kan være mange ting, fine tryksager eller primitive kopier, siger han og henviser til en af udstillingens plakater, der falder inden for den sidste kategori: Nemlig en annonce for et foredrag med den danske forfatter Dan Turèll, som indfanger et lille stykke grønlandsk kulturhistorie.

Plakatmuseet er en del af friluftsmuseet Den Gamle By i Århus. Udstillingen Grønland på Plakaten kan ses frem til den 7. august.