Grønlandsk is knager i København

Udstilling med 100 ton grønlandsk is sætter fokus på klimaændringer forud for topmøde.
Isen bliver hentet uden for Nuuk Foto © : Olafur Eliasson
Skrevet af Karsten Sommer
25. oktober 2014 15:34

I morgen søndag vågner København op til synet af 12 massive grønlandske isskosser, der vil være arrangeret som en urskive midt på Rådhuspladsen.

Værket hedder Ice Watch, og det er den verdenskendte islandske kunstner Olafur Eliasson og grønlandske Minik Rosing der sammen har udviklet projektet.

Værket bliver opført, i anledning af at København i næste uge er værtsby for et globalt klimatopmøde.

FNs klimapanel bestående af flere hundrede forskere fra næsten 200 lande mødes for at fremlægge resultatet af deres arbejde - hvordan klimaforandringerne påvirker jorden lige nu, hvordan vi kan modvirke dem, og hvordan vi skal tilpasse os?

- Men mennesker ændrer ikke adfærd alene på baggrund af viden og tunge rapporter, mener Minik Rosing, og derfor kan Ice Watch på sin egen måde være med til inspirere til handling.

LÆS OM PROJEKTET http://olafureliasson.net/icewatch

Isblokkene vejer tilsammen omkring 100 ton, de er indsamlet i farvandet ud for Nuuk og er så sejlet i frysecontainer til Aalborg. Derfra er de kørt med lastbiler til København, hvor de nu er ved at blive stillet op til åbningen søndag.

Olafur Eliasson tror det er vigtigt gøre klimaforandringerne til at tage og føle på:

- Den oplevelse folk vil få på Rådhuspladsen, når de kan høre isen siger lyde og knage og brumme, vil gøre klimaforandringerne helt konkrete, mener Eliasson.

Ice Watch vil stå på Rådhuspladsen indtil onsdag 29. oktober, hvorefter isblokkene bliver fordelt til skoler i Københavnsområdet.