Grønlandsk jul med tysk inspiration

Grønlænderne holder meget af at synge i kor især ved højtiderne. Sangtraditionen rødder både i den protestantiske kirke og hos herrnhutterne, forklarer teolog og professor i kirkehistorie Aage Rydstrøm Poulsen.
12. december 2011 06:43

For begge tyske kirker lægger meget vægt på, at sangene skal have en smuk melodi.

- Det er det særlige ved den tyske, at der lægger man så meget vægt på de smukke i sangen, at man dyrker den flerstemmige sang. Og man dyrker den musikalske ledelse, man dyrker også den meget langsomme sang, det vil sige, der hvor man udtrykker sine følelser og dvæler ved det smukke i sangen, forklarer Aage Rydstrøm Poulsen.

Og mange af de sange og salmer, som korene herhjemme synger den dag i dag, stammer således fra Tyskland, bakker korleder i sangkoret N.I.P.I. Per Rosing op.

- Det er først og fremmest europæiske traditioner, det kommer oprindeligt fra Tyskland med reformationen og fra herrnhutterne. Det er både lutheranske og herrnhutterske melodier, som er medtaget til Danmark gennem tiderne, og fra Danmark til Grønland, forklarer Per Rosing.

Så har vi selvfølgelig grønlandske korsalmer, som er skrevet af grønlandske
komponister og digtere. Men stadig baseret på nordeuropæiske traditioner, forklarer Per Rosing.

Per Rosing er har lært kunsten at dirigere et kor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, hvorfra han er uddannet. Og interessen går helt tilbage til barndommens oplevelser i netop kirker.

- Det bunder i, at jeg som ganske lille blev betaget af kirkesang og korsang i kirken, når vi gik til gudstjeneste i højtiderne, fortæller Per Rosing.

Når man giver noget, så får man som regel noget tilbage. Per Rosing fortæller, hvad han får tilbage af kormedlemmerne, kirken og af publikum:

- Jeg får så meget tilbage, glæde, varme og kærlighed. Jeg får masser af kærlighed tilbage. Når jeg får noget, så vokser kærligheden i mig, så jeg kan give mere. Det gør, at jeg får en masse psykisk overskud til alt muligt og får flere krafter, siger Per Rosing.

En af dem Per Rosing står foran i koret N.I.P.I er Rosina Heilmann. Hun har sunget her i 27 år og er formand for koret. Og på samme måde som korets leder, er det en gave for Rosina Heilmann at synge i flok.

- Jeg får meget tilbage. For eksempel nogen gange når jeg kommer, så kan det være, at jeg ked af noget og mens jeg synger, så er det som om, jeg bliver renset og fyldt op indeni. Så kan det ske, at jeg kommer hjem igen helt lettet indeni, fortæller Rosina Heilmann.

N.I.P.I koret blev dannet i 1978 i Nuuk.