Grønlandsk hvalros fundet i Kyiv

Nordboerne i Grønland har sendt et hvalroskranium til Europa, som er endt tusindvis af kilometer væk i Ukraine.
Et nyt studie afslører, at varer fra Grønland blev handlet ved den østlige grænse af Europa. Foto © : USFWS/Joel Garlich-Miller/Flickr Creative Commons
15. maj 2022 18:22

En gruppe arkæologer gjorde for 15 år siden et spektakulært fund under en udgravning i Kyiv i Ukraine. Blandt flere andre genstande fandt de nemlig ni knoglestykker fra et dyr.

Hvilket dyr, der var tale om, kunne forskerne ikke afgøre, hvorfor knoglerne blev sendt til nærmere undersøgelse.

Det fortæller arkæolog Natalia Khamaiko, der ledte udgravningsarbejdet for det Det Nationale Vidensakademi i Ukraine, til det norske tidsskrift Gemini.no

Da analysesvarene kom tilbage, fik forskerne sig en overraskelse.

Det viste sig nemlig, at knoglerne stammede fra en hvalros:

– Vi havde aldrig hørt om lignende fund i Kyiv, fortæller Khamaiko.

Grønlandske råvarer handlet i Østen

Det er allerede kendt, at nordboerne i Grønland handlede med hvalrostænder, da det var en eftertragtet vare i middelalderens Europa.

Men at varer fra Grønland kunne havne i den ukrainske hovedstad, er alligevel en overraskelse.
Ifølge norske NRK er hvalroskraniet i første omgang sendt til Norge eller Slesvig, hvorfra det er rejst af floderne til Kyiv.

Længe troede man, at hvalroskraniet stammede fra Barentshavet ved Rusland.

Først da man fik lavet en mere dybdegående analyse opdagede man, at der var tale om hvalros fra den nordlige del af Atlanterhavet:

– Til vores overraskelse opdagede vi, at stødtænderne i Kyiv kom fra Grønland. Og siden den ukrainske hovedstad var et vigtigt handelscentrum med Østen, så er det heller ikke umuligt, at folk længere mod øst har benytte sig af råvarer fra Grønland, siger James Barrett, der er arkæolog og professor ved NTNU Videnskabsmuseum i Trondheim, til NRK.

Studiet bag opdagelsen kan læses her.