Grønlandsk hjemløs viser rundt på Københavns kanaler

Se byen fra en hjemløs' synvinkel. Sådan er tanken bag en projekt i København, hvor blandt andre en grønlandsk hjemløs viser turister rundt.

Her er det godt at sove i sin sovepose om sommeren. Her bliver hjemløse ikke smidt væk af politiet, hvis de sidder på en bænk og drikker øl. Og her er byens bedste sted at samle flasker.

Hjemløse Frederik Olsen, oprindeligt fra Qullissat, er i juni og juli måned guide på en noget anderledes rundvisning i København.

Under navnet Gadens Stemmer viser hjemløse deres København frem, og den tidligere sømand Frederik Olsen er guide på en rundtur på Københavns kanaler.

- Når jeg holder fri, plejer jeg at leve et lystigt liv i gaderne i København. Jeg har levet en rodløs tilværelse i over 20 år som sømand. Jeg har aldrig indrettet mig på byens samfundsstruktur. Jeg har altid været på farten, siger Frederik Olsen for at forklare, hvorfor han er havnet på gaden.

Frederik Olsen har sejlet 20 år med Royal Arctic Line, bygdeforsyningen og diverse danske rederier. Men efter finanskrisen har han ikke kunnet få hyre, forklarer han. Derfor er han glad for at have fået muligheden for at være turistguide på kanalturene.

- Vi skal også udrydde nogle fordomme om hjemløse. Folk holder sig fra hjemløse, fordi de synes vi er nogle farlige banditter. Men det er vi ikke. Vi er almindelige folk, og vi er glade for at få et smil fra folk på gaden, siger han.

Men jobbet som turistguide har også haft den betydning for Frederik Olsen, at der bliver skåret i kontanthjælpen, når han tjener penge. Men det er kun godt, siger han.

- Ved hjælp af det her projekt er jeg nærmest blevet smidt ud af kontanthjælpssystemet, fordi jeg tjener mine egne penge. Og det er godt for selvtilliden at styre sin egen økonomi i stedet for at være på offentlig forsorg, siger Frederik Olsen.

Omkring 70 mennesker var med på kanalrundfarten i går, der blandt andet gik forbi Nordatlantens Brygge, hvor Frederik Olsen kom med tip til at få fingre i de nye forsyninger af grønlandsk proviant i butikken. Undervejs udpegede Frederik Olsen forskellige varmestuer, herberg og museer, hvor man kunne komme gratis ind og holde varmen.

- De fleste turister vil se den lille havfrue og Amalienborg. Men vi viser en anden side af København, sagde Frederik Olsen under turen.

Han viser rundt på yderligere 2 kanalrundfarter i juli og 4 i august. Projektet, som hedder Poverty Walks/Gadens Stemmer køres af den selvejende fond Projekt Udenfor, og indtægten fra billetsalget går ubeskåret til guiderne.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt