Grønlandsk havnekultur siger farvel til telthyggen

Denne weekend er en stor begivenhed for Det Grønlandske Hus i Odense. Det er nemlig tid for den årlige Odense Havnekulturfestival.
Skrevet af Martine Lind Krebs
31. maj 2013 06:35

I år deltager Det Grønlandske Hus for sidste gang med placering i et telt på havnen. Næste år er de nemlig blevet til Nordatlantisk Hus og er flyttet ind i de nye lokaler lige over for det sted, hvor de i dag har slået teltdugen til side.

- Vi glæder os til, at det bliver nemmere og der er mindre at slæbe på, men der er også meget cirkusagtig hygge ved at være i teltet, og det er godt for sammenholdet, siger kultur- og informationsmedarbejder Annette Lyberth fra Det Grønlandske Hus.

Næste år vil kulturbidraget til Havnekulturfestivalen blive noget helt andet, siger hun.

- Det vil blive helt anderledes, fordi vi er inde i et hus med egen scene, restaurant og butik. Så det står os mere frit for at arrangere noget spændende, men vi vil også forsøge at fastholde noget af det folkelige her fra teltet, fordi det er så hyggeligt, siger hun.

Samarbejdet med de islandske og færøske institutioner er allerede i fuld gang, og de seneste tre års deltagelse i Havnekulturfestivalen har da også været under navnet Nordatlantisk Hus.

Aktiviteterne på Odense Havn er allerede skudt i gang med en boldspil for børn sammen med håndboldspillerne Jakob Larsen, Minik Dahl Høegh og Angutimmarik Kreutzmann. I eftermiddag kan børn blive malet og klæde påklædningsdukker på i grønlandsk nationaldragt, og i weekenden går det for alvor løs med foredrag, kaffemik, folkedans, færøsk robådssejlads, islandske heste og koncert med den islandske sangerinde Lay Low.

En gruppe af de islandske, færøske og grønlandske kvinder, som kommer i Det Grønlandske Hus, er desuden i gang med at sy og strikke et vægtæppe til det nye hus, og interesserede indbydes til at give en hånd med.