Grønlandsk graffiti vises i Danmark

Grønlandsk graffiti bliver nu et tema ved et arrangement på Hjortespring bibliotek, lidt uden for København. Overskriften er Subkult 2012 - undergrundskunst i hele Norden.
Skrevet af Karsten Sommer
31. oktober 2012 12:07

Overskriften er Subkult 2012 - undergrundskunst i hele Norden, og dér indgår altså også den grønlandske graffiti. For det har vi jo masser af på mure og trappeopgange i hele landet.

Lige fra et "nul" der føjes til vejskiltene, så der står at man må køre 400 kilometer i timen i stedet for 40 - over de mange fødeårs-graffiti - "96 boys er de bedste" - og så til mere politiske kommentarer til den grønlandske hverdag.

Det er etnologen Jakub Christensen, der holder foredrag om grønlandsk graffiti og street art. Han har i en årrække studeret unge og deres kultur, blandt andet i Sisimiut, og har indsamlet nogle eksempler på arktisk graffiti.

Subkult 2012-temaugen får også besøg af den grønlandske kunstner Jessie Kleemann, der oprindeligt er uddannet skuespiller fra Tuukaq-teatret. På Hjortespring Bibliotek vil hun optræde med sine performances, der ofte bygger på noget traditionelt grønlandsk, koblet sammen med noget helt moderne.

Grønlandsk graffitti og avantgardekunst er dog kun en lille del af kulturugen på biblioteket. De andre nordiske lande møder også op med alt fra avantgarde musik til mærkelig mad - ja man kan ovenikøbet gå en tur i sauna - Finlands bidrag til ekstreme nordiske oplevelser.

Så husk lige håndklædet - det hele foregår på Hjortespring Bibliotek på lørdag fra 10 til 16 - og udstillingen kan ses i hele november.

Og vil I selv se eksempler på de graffitier Jakub Christensen har samlet i Grønland, så klik på

http://www.77jcm.net/graffgalleriotkt2006/graffworld.html