Grønlandsk forskningsinstitution lukker og slukker
H.J. Rink, Th. Stauning, Lauge Koch, Knud Rasmussen. Kendte navne har gennem tiden siddet på taburetterne i Kommissionen for Videnskabelige Undersøgelser i Grønland, KVUG. Den blev oprettet i 1878 – men 1. januar er det slut. Regeringen har valgt at lukke KVUG.
Det ærgrer den afgående formand, Minik Rosing, der ser det som dårlig signalværdi fra dansk side, i en tid hvor resten af verden står i kø for at vise interesse i arktisk forskning.
- Jeg synes det er ærgerligt, at det er atter et skridt i en en lang serie af udmeldinger om manglende interesse i Grønland. Ført nedlæggelsen af Dansk Polarcenter for nogle år siden, og nu næste skridt: Nedlæggelsen af Kommissionen. Sådan som omverdenens interesse i Grønland er stigende, er det ærgerligt at den danske interesse er faldende på samme tid, siger han.
Kommissionen har haft til opgave at fordele midler på omrking 9 millioner kroner til grønlandske forskningsprojekter og ph.d.-studier. Desuden skulle den fungere som et samarbejdsorgan mellem dansk og grønlandsk forskning i Grønland.
KVUG har rådet over midler på omkring 9 mio. årligt, som blev brugt til at støtte forskningsprojekter og ph.d.-stipendiater. Minik Rosing kritiserer beslutningen om at lukke KVUG.
Opgaven med at tage stilling til ansøgninger om forskningsstøtte vil i fremtiden blive lagt ind under et nyetableret Grønlands Forskningsråd. Men Minik Rosing mener ikke, at det helt kan erstatte KVUG.
- Forskningsrådet skal virke for grønlandske forskere i Grønland. Men Danmark har jo stadigvæk en stor forskningsmæssig interesse i Danmark, og må også have en interesse i, at dansk forskning i Grønland er koordineret med grønlandsk forskning i Grønland, siger han.
Kontorchef Hanne Haarup Thomsen fra Styrelsen for Forskning og Innovation understreger over for KNR, at nedlæggelsen af KVUG sker efter aftale med Selvstyret.
- Det er vigtigt at lægge mærke til, at udmøntningen får en stærkere forankring i Grønland end tidligere. Det er ikke en forringelse af mulighederne for det dansk-grønlandske forskningssamarbejde, idet det fortsat er hensigten med midlerne at støtte dette samarbejde, siger hun.