Grønlandsk dans ved Arctic Winter Games

Grønlands kulturelle bidrag til de kommende Arctic Winter Games i Whitehorse bliver en danseforestilling. De unge dansere lægger nu sidste hånd på forberedelserne.
Skrevet af Mads Pedersen
27. februar 2012 13:14

Danseforestillingen hedder ”My Home is the Home of Peace” – Fredens hjem. Den er produceret af NAPA- Nordens Institut I Grønland, med Ruth Montgomery-Andersen som idémager og instruktør.

”Fredens hjem” er inspireret afdigteren Abbas Efendifra Iran, som har skrevet digtet ”My Home is the Home of Peace”

Til forestillingen er der blevet ud nævnt seks unge talenter ud fra 34 ansøgere. Intalik Milnehar lagt musik til forestillingen. Dansen er udformet med Alexander Montgomery-Andersen som koreograf og Randi som medinstruktør. Og monologer, om Inuits åndelige forståelse, fra bogen ”Sjæl gør dig smuk”, er sammensat til en forestilling.

Kostumerne er inspireret af grønlandske nationaldragter, syet af Louise Lynge Hansen, og scenografien er skabt af Siri Langdalen fra Norge.

Forestillingens budskab er sprogets kraft og effekt. Budskabet bringes ud ved brud af forskellige Inuitters ordsprog/citater.

Til dansen bruger man blandt andet amerikanske tegnesprog som armbevægelser. Tegnesprogene betyder fred, lykke og kærlighed.

Medinstruktøren Randi Broberg siger at arrangementet er en udfordring.

- Jeg kan mærke at de unge performere udvikler sig. Det kan nogen gange være udfordrende, men det er dejligt at se fremgang hos de unge, siger Randi Broberg til KNR.gl.

Også én af danserne, Pauline Kristensen fra Nuussuaq ved Upernavik, oplever deltagelsen hårdt, men sjovt.

- Jeg har aldrig prøvet noget lignende, så det er lidt hårdt. Og da vi ikke havde set hinanden før, var vi lidt tilbageholdende i starten. Men nu har vi det bare sjovt, siger Pauline Kristensen til KNR.gl.

Forestillingen ”Fredens hjem” vil blive vist den 8. og 9. marts i Whitehorse.

Der vil også være forpremiere for publikum fra Nuuki kulturhuset Katuaqs Hans Lynges sal den 1. marts kl. 17 og igen kl. 18. Der er gratis entré, billetterne kan hentes ved receptionen i Katuaq.