Grønlandsk-boliviansk filmprojekt

”Hvad har grønlandske kystnære fangere og fiskere og Bolivianske højlands bønder til fælles, eller hvad har de ikke til fælles”. Det er to spørgsmål, de to unge filminstruktører Alvaro Numez fra Bolivia og den grønlandske Ujarneq Fleischer stiller sig selv, når de fra i morgen og frem til den 13. september i Sisimiut går i gang med optagelserne til en såkaldt doku-fiktions film om to folk, der bor på hver sin ende af verden.
30. august 2009 17:21

Det er Dansk Center for Kulturudveksling og den danske ambassade i den bolibvianske hovedstad La Paz, der er hovedsponsorer for filmprojektet. Og det er en del af det kulturudvekslingsprogram mellem Grønland og Bolivia, der finder sted i september og vil kunne opleves i kulturhusene i Sisimiut og Nuuk.

Filmen sætter fokus på klimaændringernes betydning for de oprindelige folks traditionelle erhverv. Tørkefølgerne for Bolivias højlandsbønder og temperaturstigningerne og isafsmeltningen for Grønlands fangere og fiskere.

Foruden dokumentaroptagelserne vil der i filmen blive indbygget fiktionsdele om de oprindelige folks myter, sagn og traditioner for at leve i pagt med naturen.

Filmen får en varighed af 15 minutter og vil blive vist i København i forbindelse med FN's klimatopmøde i december.

Alvaro Nunez tilfhører første generation af filminstruktører uddannet i Bolivia og en produktion på 25 kortfilm bag sig. Hans grønlandske medinstruktør Ujarneq Fleischer blev her i landet kendt som instruktør på filmen ”Tikeq, qiterleq, Mikileraq, Eqeqqoq”, der blev vist i Nuuk og Sismiut sidste år.