Grønlandsk – islandsk handelssamarbejde styrkes

Mandag kommer et nyt formaliseret samarbejde til verden. Det sker i kulturhuset Katuaq i Nuuk, hvor grønlandsk – islandsk handelskammer bliver stiftet. Foregangsmændene til dette samarbejde er blandt andre det islandske handelskammer og Grønlands Arbejdsgiverforening.
Skrevet af Peter Troelsen
28. oktober 2012 15:27

Grønland og Island har mange fællestræk og også mange steder, hvor de to lande er så forskellige som dag og nat. Det giver god næring til et nærmere samarbejde på handelsområdet, og det er det, de to lande i fremtiden vil arbejde hård for at få størst muligt udbytte af.

-Vi har forventninger om at få styrket fores relationer til Island. Der er ikke nogen facitliste for hvordan samarbejdet skal foregå, men vi regner med at der kommer en bred vifte af virksomheder og privatpersoner, der ser en fordel i et styrket samarbejde med vores naboer fra Island. det er jo et forum hvor vi kan udveksle ekspertise, til gavn for både Grønland og Island, fastslår Bent Sørensen, der er konsulent i Gtrønlands Arbejdsgiverforening i et interview med knr.gl.

I mange år har der været et godt samarbejde mellem Grønland og Island, og tiden er nu inde til at styrke samarbejdet endnu mere via det grønlandsk – islandske handelskammer. Stiftelsen vil foregå mandag d. 29. oktober fra kl. 12.30 i Hans Lynge Salen i Katuaq.

-Island har en stor ekspertise med handelskampe. Det grønlandsk – islandske handelskammer er Islands 10, og på den måde kommer vi med i et netværk med lande, som vi ikke i forvejen har et nært samarbejde med. Her tænker jeg for eksempel på Tyskland, der sammen med Norge, Danmark og Færøerne er nogle af de lande som Island har et nært samarbejde med. Med de udfordringer, vi har her i landet med uddannelsesområdet og storskalaprojekterne, så er det en stor fordel at have et bredt netværk, forklarer Bent Sørensen.