Grønlandshvalen kommer i fjernsynet

Adam Schmedes er instruktøren bag den stort anlagt naturfilm - Ishavets kæmpe - som bliver sendt i aften klokken 20.00 på DR, og som tager os med på en 200 år lang fortælling om Grønlandshvalen.
08. september 2013 13:38

Grønlandshvalen er et ejendommeligt dyr, siger Adam Schmedes til Politiken.dk.

Han beskriver sin film som det største, mest ambitiøse og dyreste danske naturfilmprojekt til dato.

Ti millioner kroner har det kostet at realisere Ishavets Kæmpe.

Adam Schmedes fascination handler blandt andet om, at hvalen er en mægtig størrelse, der bliver op til 18 meter lang og har en vægt på omkring 100 ton - eller cirka et dusin elefanter og kan blive over 220 år gammel, står der i Politiken.

- På en måde er den altså et tavst vidne til menneskehedens udvikling de seneste 200 år, siger Adam Schmedes til Politiken og forklarer videre.

- Filmen har en fiktionsramme, hvor vi følger en grønlandshval, der er i teenagealderen under fra den franske revolution, og frem til dens alderdom i nutiden.

I præsentationen af filmen bliver der lovet unikke optagelser af dyrets færden, men Schmedes har ikke haft til hensigt at lave en naturfilm i stil med de store og velkendte BBC-serier. Tværtimod rummer hans film et opgør med BBC-stilen, som han kalder »romantiseret« og skønmalende, skriver Politiken.

Adam Schmedes bruger historien om hvalen med det meget store hoved til at kaste et kritisk blik på den måde, »civilisationen har taklet naturen« de seneste 200 år.

- Den er en slags krydsgenre, hvor vi for eksempel bruger rekonstruktioner af datidens hvalfangst og rekonstruktioner af begivenheder i modeverdenen i Paris, hvor der var hvalben i korsetterne, samtidig med at vi har dokumentariske naturfilmsoptagelser på højeste niveau, siger han til Politiken.

Den 67-årige instruktør siger, at han har bestræbt sig på at lave en film, der er både fascinerende og dramatisk underholdning.

- Underholdning er ikke et dårligt ord, hvis bare det reflekterer en sandhed et eller andet sted og ikke en løgn. Filmen fortæller historien om, hvordan vi tager naturressourcerne uden at tænke på bæredygtighed. Vi bliver ved i dag, vi tager tunene og silden og så videre, vi har intet lært. Vi bliver ved med at bruge naturen, som om den er uudtømmelig, men vores klode er jo desværre ikke større, end den er, lyder opsangen fra instruktøren i Politiken.

Filmen kommer i aften klokken 20.00 på DR 1