Råd for Menneskerettigheder skal fjernes fra Selvstyretårnet

Grønlands Råd for Menneskerettigheder skal fjernes fra Selvstyretårnet og drives som en selvstændig NGO med eget sekretariat. Det skal sikre reel uafhængighed fra Naalakkersuisut. Det foreslår naalakkersuisoq Doris J. Jensen.
Foto © : Namminersorlutik Oqartussat
11. september 2018 07:29

Forslaget vækker glæde hos rådets formand.

- Arbejdet med menneskerettighedskonventioner skal være adskilt fra departementerne og det politiske arbejde, og skal tage afsæt i de grundlæggende menneskerettigheder, siger formand for Grønlands Råd for Menneskerettigheder, Carl Christian Olsen.

Naalakkersuisoq for sundhed og forskning forklarer, at forslaget er en reaktion på, at der i lang tid har været kritik af, at man ikke har overholdt det såkaldte armslængdeprincip, så længe rådet er en del af centraladministrationen.  

 - Både den eksterne og interne vurdering lyder på, at man bør adskille det fra det politiske arbejde, for at opnå den størst mulige uafhængighed, siger naalakkersuisoq Doris Jakobsen Jensen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil ændre Grønlands Råd for Menneskerettigheder

Hvis forslaget bliver vedtaget, vil rådet få sit eget sekretariat med egne ansatte i stedet for at bruge medarbejdere fra Selvstyrets departementer. 

 -  Lige nu må vi kun bruge studentermedhjælpere og har ikke mulighed for at ansætte personale, og det skal vi have en løsning på, men det vigtigste er at ansætte folk med de rette kompetencer, siger Carl Christian Olsen.

Forslaget lægger også op til en ændring af den måde, rådet er sammensat på. Rådet får også mulighed for at indhente midler fra offentlige og private virksomheder, der ønsker at støtte rådets arbejde for menneskerettigheder. Naalakkersuisuts forslag skal førstebehandles på efterårssamlingen i Inatsisartut.