Grønlands Kommando: Mange fordele ved at placere Arktisk Kommando i Nuuk

Præcist hvornår det nye Arktiske Kommando, der er en sammenlægning af Færøernes og Grønlands Kommando, bliver etableret er endnu ikke afklaret. Der er dog ikke tale om etablering af en militær base, eller kaserne, men en kommando, som skal lede og koordinere forsvarets opgaver i Grønland og Færøerne. Omkring 45 mennesker flytter til Nuuk. Grønlands kommandos chef, kontreadmiral Henrik Kudsk, ser mange fordele ved at placere Arktisk Kommando i Nuuk.
Skrevet af Mads Lynge
01. september 2011 17:02

- Udover de opgaver, som Grønlands Kommando vi allerede har, så overtager vi også ansvaret for det, der foregår omkring Færøerne. Så på den måde får vi en udvidet opgave med det, siger kontreadmiral Henrik Kudsk.

I øjeblikket er der omkring ansat 65 mennesker i Kangilinnguit. Ved siden af Grønlands kommandos egentlig opgaver, skal der nemlig blandt andet vedligholdes veje, der skal være et sygehus og der skal også være en butik.

Men når Kommandoen flytter til Nuuk, vil personalet blive reduceret til 45 mennesker, 38 militære folk og 7 civilt ansat personale. Det skyldes at der i Nuuk allerede er faciliteter, som Arktisk Kommando kan benytte sig af.

Men hvad er det så, præcist, der skal flyttes? Henrik Kudsk fremhæver kontorfaciliteter, og så en station, hvor alle deres operationer skal kunne styres fra:

- Vi har brug for et operationsrum, hvor vi kan drive denne her redningscentral fra, og så har vi brug for en radiostation og nogle antenner, der kan stå ude i Telegraf-øen, siger chef for Grønlands Kommando Henrik Kudsk.

Der er ifølge ham ikke brug for en flyvestation, da Kangerlussuaq skal bruges til det formål, og så er der ikke brug for en flådehavn, da den allerede er der. Og så er det en fordel at kunne samarbejde med myndighederne på nært hold:

- Ved at flytte til Nuuk, vil vi få den fordel, at vi i forhold til den her kraftige udvidelse af opgaverne og opgaveløsningen for Grønland, får en direkte adgang til Naalakkersuisut og andre myndigheder og afledte myndigheder, siger han.

En central del af kommandoens virke er samarbejdet med fiskerilicenskontrollen,  Råstofdirektoratet og politiet, der kan assistere med redningsopgaver, eller hvor de selv assisterer politiet, siger han.
De bedre trafikforbindelser ind og ud af Nuuk spiller også ind i forhold til samarbejdet med Færøerne.

Og så er der familierne til de ansatte i Kangilinnguit, Grønnedal. I følge kontreadmiralen er der blandt andet en læge, en jurist og en sygeplejerske. De har i øjeblikket ikke arbejde og dermed bruger de ikke deres kompetencer.

- Og de vil jo selvfølgelig få langt bedre mulighed for at få job i Nuuk når de bosætter sig der, siger chef for Grønlands Kommando, Henrik Kudsk.