Grønlands Kommando forbereder den største søredningsøvelse nogensinde

Til efteråret sætter militær fra de otte arktiske nationer kurs mod Østgrønland for at holde en stor fælles militærøvelse.
Skrevet af Martine Lind Krebs
15. marts 2012 14:45

Øvelsens omdrejningspunkt bliver et fiktivt krydstogtforlis, som man oplevede for nyligt i Italien med Costa Concordia-forliset.

- Det er netop Costa Concordia-scenariet, som vi vil lade afprøve i det nordøstgrønlandske område med alle de besværligheder, som det indebærer, siger orlovskaptajn og chef for operationsafdelingen Michael Hjorth.

Under øvelsen vil deltagerne først blive sendt ud og eftersøge et krydstogtskib, som ikke har rapporteret tilbage, som de skal hver sjette time. Efter at have konstateret, at skibet er gået på grund, skal passagerer evakueres.

Øvelsen er et led i implementeringen af den Search and Rescue, eller i daglig tale SAR-aftale, som blev indgået mellem de arktiske lande under udenrigsministermødet i Nuuk i maj. Det bliver den største øvelse, som Grønlands Kommando nogensinde har arrangeret.

- Det er en stor øvelse. Vi har aldrig holdt så stor en øvelse før, med både pressemæssig og politisk bevågenhed, så det er en kæmpe opgave, siger han og tilføjer, at den danske forsvarsminister Nick Hækkerup forventes at overvære øvelsen.

Det er dog endnu ikke afklaret, i hvor høj grad de forskellige arktiske lande vil bidrage. Det vil først blive afgjort på en konference i København senere denne måned.

Øvelsen forløber over fem dage, fra den 10. til den 14. september.