Grønlands grænsekontrol åbner muligheder

EU’s nye grænsekontrolstation for fiskevarer blev åbnet i går eftermiddag, da den danske fødevareminister, Dan Jørgensen, og naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug, Finn Karlsen, i fællesskab styrede saksen.
13. august 2014 10:44

Grønlands status som EU-samhandelsland åbner døren til det europæiske marked ved Royal Arctic Lines bygninger i Nuuk.

Den nye kontrolpost betyder blandt andet, at udenlandske fartøjer kan losse deres fangst af fisk og skaldyr her til lands, før de bliver skippet ud til forskellige europæiske havne.

Finn Karlsen glæder sig over, at man nu har lavet en aftale med EU om samhandel indenfor fiskevarer og regner med at kontrolposten vil spare omkostninger på eksport af grønlandske fiskeprodukter til EU.

- Det har flere fordele. For det første vil fiskernes omkostninger blive lavere, fordi deres fangst ikke længere behøver at blive fragtet til Danmark for at gå igennem kontrollen.

- Og nu hvor vi har grænsekontrol her, kan fiskevarer blive sendt direkte til EU og andre lande.

- En anden ting er, at det vil gavne arbejdsmarkedet, for det kan jo også skabe flere arbejdspladser, siger naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug, Finn Karlsen, til KNR.

Stort potentiale
Grønland har valgt ikke at være medlem af EU, men den danske fødevareminister ser stort potentiale for Grønland i med den nye status som EU-samhandelsland.

- Det er jo selvfølgelig rigtig godt, fordi det er et af de krav der er fra EU's side i forhold til, at man skal kunne få adgang til det europæiske marked.

- Den samhandelsaftale, som man har lavet nu mellem EU og Grønland, som vi selvfølgelig fra dansk side vil støtte alt, hvad vi kan, er jo meget god, fordi den åbner mulighed for, at man kan afsætte grønlandske fisk og rejer i hele Europa. Og det er et kæmpe potentiale, sagde fødevareminister Dan Jørgensen.

Grænsekontrollører fra veterinær- og fødevaremyndigheden i Grønland vil stå for inspicering af de fisk, der videresendes til EU.

Aftalen om oprettelsen af EU's grænsekontrol er lavet af fødevareministeriet i Danmark i tæt samarbejde med Grønlands Selvstyre.