Grønlands gletsjere smelter med rekordfart

Mængden af is, der vælter ud fra gletsjeren i Ilulissat er seksdoblet, og flere steder i landet smelter isen langt hurtigere end ventet. Det vil føre til højere vandstand verden over, mener forsker.
02. juli 2009 06:57

De store grønlandske gletsjere smelter langt hurtigere end hidtil forventet, viser iskolde forskningsresultater, som Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i dag offentliggør i Berlingske Tidende.

Det danske forskerteam peger på, at de tre største undersøgte gletsjere har sat produktionen af isbjerge voldsomt i vejret de seneste år. Satalit-, GPS- og feltobservationer viser, at gletjseren i Ilulissat årligt sender 30 kubikkilometer isbjerge ud i isfjorden. For ti år siden var omfanget kun en tredjedel af det nuværende, altså 10 kubikkilometer per år, mens det i 1992 blot var fem.

I løbet af de seneste 17 år er mængden af is, der bryder fri med andre ord seksdoblet. Og det betyder formentligt, at verdenshavene vil stige mere, end FN's klimapanel har forudsagt, mener seniorforsker Shfaqat Abbas Khan fra DTU.

- Hvis den voldsomme afsmeltning af gletsjerne, vi foreløbig har set i Sydøst- og Vestgrønland og nu senest i Nordvestgrønland, breder sig til resten af Grønland, så får vi en global stigning i vandstanden på Verden have i dette århundrede på mellem én og halvanden meter, siger han til Berlingske tidende.