Grønlands første isbjørneplan på vej

Departementet for Fangst er ved at udforme den første handlingsplan for isbjørne.
Skrevet af Martine Lind Krebs
30. juni 2014 13:10

Handlingsplanen skal lægge sig op ad en kommende fælles handlingsplan for alle de arktiske lande med isbjørne.

Under et møde i Iqaluit i Nunavut i 2009 blev det besluttet at lave den fælles handlingsplan. Formålet med planen er at få et klart billede af, hvor der lever bjørne og hvilke ting, der truer dem, og komme med fælles initiativer for at sikre artens overlevelse. Bag aftalen står Grønland, Canada, USA, Rusland og Norge.

Men det er ikke i alle isbjørnelandende at bjørnefangst er tilladt. Derfor er der samtidig behov for en lokalplan for hvert enkelt land.

Departementet oplyser, at de i handlingsplanen gerne vil inddrage befolkningens forslag til, hvordan man i fremtiden undgår, at bjørne kommer for tæt på bebyggede områder.

Forskere fra Grønlands Naturinstitut er sammen med canadiske kolleger i færd med at optælle isbjørnebestanden i Kane Basin og Baffinbugten. Resultaterne forventes færdige i løbet af året, og vil blive brugt til ny rådgivning på området. Også bjørnene på Østkysten vil blive genstand for optælling de kommende år.

Der vurderes at leve mellem 4000 og 5000 isbjørne på Vestkysten og indledende resultater tyder på, at bestandene går tilbage.