Grønland ville have toppet voldsstatistikken

FN har udgivet en opgørelse over kriminalitet i store dele af verden, der viser hvor meget vold, der bliver begået per indbygger i 71 lande. Hvis Grønland havde været med i undersøgelsen, vil det have placeret sig i toppen, når det handler om vold og drab. Det viser Radioavisens egen sammenligning.
Skrevet af Louise M. Kleemann
16. februar 2009 09:24

I december måned udgav FN’s afdeling for Narkotika og Kriminalitet en opgørelse over, hvor meget kriminalitet, der var i forskellige lande i 2006. Her har 86 lande indgivet oplysninger om alt fra simple tyverier til narkokriminalitet og drab. FN-kontoret har sammenkørt antallet af kriminelle gerninger med de enkelte landes befolkningstal, så man på den måde kan se hvor meget kriminalitet, der er per indbygger.

Radioavisen har sammenkørt FN-afdelingens undersøgelse, hvor 71 af landene har opgjort vold og drab på landsbasis, med tal fra Grønlands Statistik og politiet i Grønland. Resultatet er, at Grønland kommer direkte ind på en førsteplads, når det drejer sig om vold og en fjerdeplads i antal drab per indbygger.

Holdet bag FN-opgørelsen understreger, at tallene ikke afspejler den endegyldige sandhed om kriminalitetsniveauet i verden. For det første bør man bide mærke i at det er under halvdelen af verdens lande som har svaret på FN’s spørgeskemaer. Desuden er der stor forskel på, hvor præcist et overblik myndighederne i de forskellige lande har over kriminaliteten, og det smitter af på de tal, som bliver sendt ind.

Alligevel er Grønlands høje placering bemærkelsesværdig. Antallet af voldsanmeldelser per indbygger i Grønland er otte gange højere end gennemsnittet for de andre lande. Når det kommer til drab er det tre gange højere end gennemsnittet. Ifølge politiet ligger antallet af voldsepisoder og drab meget stabilt på det nuværende niveau.

Du kan se det statistiske materiale herunder.