Grønland vidste intet

Det var først over et år efter, at Igaliku-aftalen blev indgået, at det daværende Landsstyre reagerede. Ingen i Grønland var blevet orienteret om og havde ingen kendskab til CIA-transporter, siger daværende landsstyremedlem Josef Motzfeldt.
Skrevet af Mads Lynge
12. januar 2011 16:21

Grønland vidste i 2004 intet om de formodede fangetransporter, der blev foretaget af USA, hvor CIA-fly angiveligt mellemlandede på grønlandsk jord.

Det siger daværende landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Josef Motzfeldt:

- Ingen i Grønland var orienteret om og havde ingen kendskab til disse transporter. Det var først over et år efter, at Igaliku-aftalen blev indgået, at det daværende Landsstyre fandt det nødvendigt at reagere overfor den danske udenrigsminister, siger Josef Motzfeldt.

Dermed afviser han, at Grønland kan have haft informationer om hvad der kan være foregået, sådan som professor i Retskultur ved Center for Retskulturelle Studier ved Københavns Universitet, Hanne Petersen sagde til KNR i går.

Josef Motzfeldt holdt i august 2004 et møde i Igaliku med daværende udenrigsminister Per Stig Møller og USA's daværende udenrigsminister Colin Powell, hvor forsvarsaftalen af 1951 blev moderniseret.

Til KNR sagde professor Hanne Petersen i går blandt andet:

- Danmark retter ind efter USA, som ønsker at foretage overflyvninger, og så vidt vi ved, konsulterer Danmark ikke Grønland, men Grønland har jo formentlig også haft nogle informationer om hvad der er foregået, siger hun.

Men det afvises altså af Josef Motzfeldt, der siger, at han i et brev i november 2005 til Per Stig Møller, på vegne af det daværende landsstyre, bad udenrigsministeren om at gøre amerikanerne opmærksomme på, at Grønland ikke kunne acceptere at grønlandsk luftrum og grønlandsk jord blev brugt til ulovlige fangetransporter:

- Det vi fortsat kan gøre fra Grønland, det er jo at fortsat at reagere overfor den danske regering, hvis der er andre tredjelande, som eventuelt bruger Grønland stik imod internationale aftaler og konventioner. Det er faktisk det jeg gjorde i november 2005. Jeg bad den danske udenrigsminister om at gøre amerikanerne opmærksomme på, at vi ikke accepterer, at grønlandsk luftrum og grønlandsk jord bruges til den slags transporter, og i det hele taget tager afstand fra, at konventioner indenfor luftfart og menneskerettigheder tilsidesættes, siger landstingsmedlem Josef Motzfeldt, der var landsstyremedlem for udenrigsanliggender tilbage i 2005, da CIA's formodede fangetransporter blev kendt.