Grønland underretter Aalborg om udsatte familier

Socialminister Karen Hækkerup og Naalakkersuisoq for Familier, Mimi Karlsen, skal i næste uge mødes for at drøfte, hvordan man kan indføre underretningspligt mellem kommunerne i de to lande hvad angår grønlandske familier med udsatte børn. Men faktisk er kommunerne allerede så småt gået i gang med at underrette hinanden på tværs af Atlanten.
27. oktober 2011 16:13

For nogle måneder siden henvendte Aalborg Kommune sig nemlig til KANUKOKA med netop ønsket om at få adgang til oplysninger om bestemte familier via den grønlandske fraflytningskommune:

- Og derefter har vi så haft drøftelser med kommunerne om, at det ville være ønskeligt, hvis Aalborg Kommune kunne kontakte dem direkte, så de har mulighed for at blive guidet videre til den pågældende by og få afklaret, hvorvidt der ligger nogle informationer, der gør det nemmere for dem at kunne hjælpe de pågældende børn på en relevant måde, fortæller direktør for kommunernes landsforening KANUKOKA, Martha Labansen.

Hun kan dog ikke p.t. oplyse, hvor langt man er i praksis.

I Danmark internt har underretningspligten været lovfæstet i flere år. Den regel gælder bare ikke på tværs af Rigsfællesskabet. Men Martha Labansen antager, at de grønlandske kommuner bakker op om idéen:

- Jeg regner med, at de allesammen gerne vil hjælpe til i den udstrækning, de har mulighed for det.

Og hvor stor den udstrækning så er - eller skal være, skal Naalakkersuisoq for Familier, Mimi Karlsen, drøfte med den danske socialminister, Karen Hækkerup, i næste uge.

- Det er rigtigt, at Karen Hækkerup og jeg er blevet enige om at mødes. Det første møde er den 3. november. Og derefter har Karen Hækkerup tænkt sig at besøge os her i Grønland, så der må vi så tale om hvordan og hvorledes vi kan gøre, siger Mimi Karlsen.

For det er visse juridiske hensyn at tage, påpeger hun:

- Det er jo sådan, at vi ikke kan udlevere oplysninger, uden at den pågældende person har givet samtykke. Det er sådan noget, vi skal have talt om, hvordan og hvorledes vi kan gøre for at få at vide, hvilke problemer nogle personer måtte have.