Grønland tiltræder ligelønskonvention

Grønland har tiltrådt ILO’s kernekonvention C100 om lige løn til mænd og kvinder for arbejde af samme værdi. Det meddeler Selvstyret.
Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Merete Lindstrøm
11. januar 2019 07:18

Grønland har ophævet et territorialt forbehold overfor konventionerne i ILO (International Labour Organisation) som er FN’s faglige organ for arbejdsmarkedsspørgsmål.

Det betyder, at vi nu er tiltrådt en af organisationens kernekonventioner om lige løn til mænd og kvinder for arbejde af samme værdi.

Og det er Naalakkersuisoq for råstoffer og arbejdsmarked Erik Jensen glad for:

- Det er vigtigt for hele Grønland, at sende et positivt signal ud til verden om, at vi i hvert fald tager selvstændigt ansvar til ligestilling mellem kønnene. Derfor synes jeg, det er et positivt signal vi sender ud til resten af samfundet, så det er det vi kan bruge det til og at der ikke er noget diskrimination her i Grønland, siger Erik Jensen.

Grønland lever allerede op til konventionen

Grønland er i forvejen tiltrådt 16 konventioner, som vi i dag rapporterer selvstændigt til ILO omkring.

Og denne konvention ændrer ikke på den måde lovgivningen bruges i dag, understreger Erik Jensen,
for Grønlands lovgivning på ligestillingsområdet har i mange år levet op til konventionens kriterier.

- Vi lever op til de forskellige ligestillingskrav og lovgivningen og følger de forskellige konventioner her i Grønland.og denne her konvention er også noget der er besluttet af Inatsisartut som vi så har arbejdet med i Naalakkersuisut som nu er tiltrådt. Så vi gør det som verdenssamfundet også gør og lever op til de forskellige krav, så der ikke sker diskrimination uanset køn osv., siger han.

Ved Inatsisartutbeslutning på forårssamlingen 2015 blev det besluttet, at Grønland skal tiltræde de resterende fem kernekonventioner fra 2017 til 2021. Det resterende tre konventioner handler om diskrimination, minimumsalder og børnearbejde.

 ILO har som grundlæggende mål at fremme rettigheder på arbejdspladsen, fremme gode beskæftigelsesmuligheder, øge den sociale retfærdighed gennem beskæftigelse og styrke dialogen mellem arbejdsmarkedets parter om arbejdsrelaterede spørgsmål.