Grønland sveder: Væsentligt varmere end normalt

Sveden pibler frem på panden i år, for i de seneste tre måneder har det været tre grader varmere end normalt. Det er naturligt, fortæller en klimatolog, men det går ud over isen.
12. juli 2019 07:38

Vejret har skruet op for temperaturen i år. De fleste steder i landet viser termometeret flere grader end normalt.

- Generelt for de seneste tre måneder har temperaturen ligget et godt stykke over normalen for ret mange eller næsten samtlige af de grønlandske stationer, siger seniorklimatolog, John Cappelen fra DMI.

Klimanormalen
DMI indsamler data fra vejrstationer i hele landet og beregner en gennemsnitstemperatur for hver måned over en periode på 30 år. I dette tilfælde fra 1961 til 1990.
Det er denne klimanormal, der er tilgængelig på dmi.dk

Sådan har vi gjort
KNR har sammenlignet gennemsnitstemperaturer fra 13 steder i hele landet fra de seneste seks måneder.
Temperaturerne er sammenlignet med DMIs klimanormaler.

Kilde: DMI

Enkelte vejrstationer var kun lidt over normalen i april, maj og juni, men langt de fleste har været flere grader over.

Naturligt med forandringer i vejret

Seniorklimatologen fortæller, at det varme vejr skyldes varm luft, der har samlet sig over landet.

- Der er blevet pumpet en del varm luft op over Grønland i forbindelse med de vejrsystemer, vi har haft, og det har givet varmt vejr i foråret og starten af sommeren, siger han.

Det er der ikke noget usædvanligt ved, det er helt naturligt. Vejret forandrer sig hele tiden, forklarer John Cappelen og henviser til sidste år, hvor sommeren var både kølig og våd.

Foto © : KNR / Paalu Møller

Selv om vejret naturligt forandrer sig fra år til år, så har det varme vejr alligevel tydelige konsekvenser. Smeltesæsonen på indlandsisen er begyndt en måned tidligere, og havisen smelter også tidligere, siger John og nævner blandt andet det berømte billede af slædehunde, der løber i vand oven på isen ved Qaanaaq.

- Det gør jo, at havisen nogle steder forsvinder hurtigere en normalt og hvis smeltningen af indlandsisen fortsætter som nu, så kan det ende med at blive en meget stor smeltesæson, men det må tiden vise, siger han.

Tre måneder med tørt vejr oveni

Over de seneste årtier er temperaturen i Grønland, Arktis og resten af verden generelt steget kraftigt. Det er uomtvisteligt, siger John Cappelen.

Årets varme kan dog ikke reelt tilskrives de globale klimaforandringer. Men man kan ikke afvise, at det er et signal om klimaforandringerne, forklarer han.

- Udover varmen er der ikke faldet særligt meget nedbør. Nogen steder kan det betyde, at der opstår naturbrande, eller at afgrøderne i Sydgrønland kan komme til at mangle vand, siger John Cappelen.

Over hele landet har forårsmånederne ligget under normalen for nedbør, og i juni har kun Nordgrønland ligget over normalen.