Grønland skal lære af norske olieerfaringer

Naalakkersuisut-formand Kuupik Kleist skal en tur til Norge. Han skal opleve, hvordan Norge har tacklet miljøproblemer i forbindelse med olieudvinding.
Skrevet af Karsten Sommer
15. december 2009 06:11

Den norske udenrigsminister, Jonas Gahr Støre, har inviteret Kuupik Kleist til Norge.

Det kom frem i går i forbindelse med det gennembrud, der skete i de dansk-grønlandske forhandlinger om Grønlands CO2-udledning.

Her glædede Kuupik Kleist sig over, at der nu bliver lyttet til de grønlandske ønsker, men understregede samtidig, at Grønland vil gøre alt, hvad der er muligt, for at lade industriel udvikling ske med størst mulig respekt for miljø og natur.

Det fik den norske udenrigsminister til at invitere Kuupik Kleist til Norge.

- Så han kan høre om de erfaringer, som nordmændene har gjort sig, efter at vi fandt olie i Nordsøen, sagde Jonas Gahr Støre ifølge Ritzau.

Norge og Mexico har i fællesskab lanceret en fælles model for en grøn fond, der skal støtte klimainitiativer i udviklingslandene.

- For at få et godt resultat i København er det helt nødvendigt at nå til enighed om en god model i forhold til udviklingslandene. Vi håber, at vores fælles forslag kan bidrage til en sådan enighed, sagde den norske statsminister Jens Stoltenberg forleden.