Grønland søger værtskab for VM-kvalifikationsturnering i håndbold for kvinder

Sponsorjagten er allerede gået i gang for at kunne afholde VM-kvalifikationsturnering i Nuuk i juni næste år.
Drømmen om VM-kampe på hjemmebane er rykket endnu tættere på. Foto © : Richard Immel
Skrevet af Noah Mølgaard
03. december 2022 14:55

Der bliver højst sandsynligt jubel og spænding i multihallen Inussivik i Nuuk i juni næste år.

Grønlands håndboldforbund, TAAK, har nemlig sendt skriftlig ansøgning om værtskab for VM-kvalifikationsturneringen næste år.

Aktørerne på banen bliver kvindelige håndboldhold fra Nordamerika og Caribien.

Det nordamerikanske og caribiske håndboldforbund, NACHC, giver svar på ansøgningen i midten af december.

Der er allerede givet mundtlige tilsagn om, at der er stor sandsynlighed for, at Grønland får værtskabet. TAAK har nu på et ekstraordinært bestyrelsesmøde valgt at søge værtskabet.

- Det er en rigtig dejlig beslutning og en vigtig beslutning for håndbolden i Grønland, siger formand for TAAK, Carsten Olsen til KNR.

- Pigerne har haft en mangeårig drøm om at have en VM-kvalifikationsturnering i Grønland. Så det er en kæmpe beslutning, vi har taget for håndbolden i Grønland, siger Carsten Olsen.

Håndboldherrerne fik prøvet VM-kvalifikationsturnering i Nuuk i 2018, da de Panamerikanske mesterskaber blev afviklet i Inussivik med deltagelse fra Sydamerika og Nordamerika.

Stemning giver kræfter

Der har været omstrukturering i internationale forbund, hvor nordamerikanske og caribiske hold har fået deres eget forbund sammen med Grønland.

Damelandsholdet i håndbold er ikke tvivl om, at afholdelse af en VM-kvalifikationsturnering i Nuuk vil give ekstra kræfter.

- Stemningen og opbakningen fra tilskuere vil helt sikkert få positiv betydning for os, siger anfører for damelandsholdet i håndbold Ivaana Holm til KNR.

Damelandsholdet har også snakket om VM-kvalifikationsturnering på hjemmebane i deres interne samtaler.

- Vi har en facebookgruppe på landsholdet. Der diskuterer vi, hvordan det ville være at spille på hjemmebane. Vi bakker hinanden op og giver hinanden kræfter, siger Ivaana Holm.

Håndboldforbundet nedsætter nu en styregruppe, der skal stå for arrangementet og ikke mindst indsamling af sponsorater.

TAAK meddeler, at styregruppen udelukkende skal bestå af kvindelige medlemmer, som bliver valgt ud fra deres erfaringer med internationale turneringer og arrangementer.

Foreløbige beregninger peger på, at budgetrammen bliver mellem 14 og 18 millioner kroner. TAAK forventer, at der kommer mellem otte og ti hold med til VM-kvalifikationsturneringen, hvis Grønland får værtskabet.

Kommuneqarfik Sermersooq og Selvstyret har tilsammen bevilget 2 millioner kroner.

TAAK har i forbindelse med ansøgning om værtskabet meddelt, at der skal være mulighed for at trække ansøgningen tilbage inden 1. februar, hvis udgifterne skulle blive for høje.