Grønland og Island skal samarbejde om makreloptælling

Grønlands Naturinstitut og Islands Havforskningsinstitut har netop underskrevet en samarbejdsaftale i Reykjavik.
Skrevet af Karsten Sommer
05. maj 2014 05:48

Det er blandt andet det vigtige arbejde med at få dokumenteret bestanden af makreller i de østgrønlandske farvande, der er baggrunden for den ny aftale.

Den skal styrke samarbejdet mellem de to institutter omkring fiskeri- og havforskning, især når det drejer sig om fælles fiskeriressourcer i havområdet mellem Grønland og Island.

Konkret handler det om fælles forskningsprojekter, udveksling af informationer og ekspertise, samt ikke mindst brug af hinandens logistiske udstyr, såsom forskningsskibe.

Derudover vil institutterne også udarbejde ansøgninger om finansiering af fælles forskningsprojekter.

Ifølge aftalen indleder parterne allerede nu til sommer et konkret fællesprojekt, hvor det islandske forskningsfartøj Árni Friðriksson vil blive brugt til makrelundersøgelser i østgrønlandsk og islandsk farvand.

Undersøgelserne planlægges at foregå i juli-august og vil på Grønlands-siden dække havområdet fra nord for Tasiilaq til Kap Farvel-området.

Netop makrellen er som bekendt en ny art i grønlandske farvande, som der stilles store forventninger til. De biologiske undersøgelser i år skal danne grundlag for en mere præcis vurdering af makrelbestanden ved Østgrønland.

Den grønlandske del af undersøgelserne finansieres gennem en særlig bevilling fra Selvstyret.