Grønland klar med H1N1-beredskab

Grønland har købt 32.000 doser af vaccinen mod influenza H1N1 - og lavet en liste over, hvilke patienter der skal tilbydes vaccinen.
Skrevet af mlk
27. oktober 2009 12:47

Island, Norge og Nunavut har flere tilfælde af influenza A - også kaldet H1N1. Og også Grønland står klar med en beredskabsplan. Der er indkøbt 32.000 doser vaccine, som ventes at ankomme til Grønland i løbet af kort tid.

Vaccinationerne tilbydes først og fremmest til folk med stor risiko for komplikationer, hvis de bliver smittet. Den indkøbte mængde medicin rækker til vaccinationer af 16.000 borgere, som er særligt udsatte for smitte, oplyser Landslægeembedet.

For at holde sundhedsvæsenet i gang i tilfælde af en epidemi tilbydes for eksempel læger og sygeplejersker også vaccinationer. Folk ansat i andre samfundsbærende funktioner tilbydes også vaccinationer. For eksempel politi, brandfolk og luftfartsvæsenet.

Landslægeembedet understreger, at der fortsat ikke er konstateret influenza H1N1 i Grønland. Men hvis du oplever forværrede symptomer med hoste eller vejrtrækningsproblemer efter 3-5 dages influenza, opfodres du til at kontakte lægen.

Vaccinen tilbydes til personer med:

Kroniske lungesygdomme

kroniske hjerte- og karsygdomme

blodsygdomme

sukkersyge med komplikationer

nedsat immunforsvar

neuromuskulær sygdom med påvirket vejrtrækning eller nedsat hostekraft

kronisk lever eller nyresvigt

svært overvægtige

Andre sygdomme, hvor lægerne vurderer, at en influenzainfektion udgør en alvorlig sundhedsrisiko.

Alle gravide tilbydes også vaccinationer fra 4. måned, eller hvis de har en underliggende sygdom, der øger risikoen for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet.