Grønland kan tabe ansigt

Det er stadig usikkert om Grønland søger værtskab af Arctic Winter Games i 2016. En ny udsættelse af værtskabet kan skade Grønlands anseelse i det arktiske samarbejde.
Skrevet af Noah Mølgaard
01. november 2011 13:25

Det er nu usikkert om Grønland kan leve op til sin hensigtserklæring om afholdes af Arctic Winter Games i Nuuk i 2016. Grønland skulle have afleveret sin officielle ansøgning om værtsskabet senest den 15. oktober. Nu har Naalakkersuisoq for kultur Mimi Karlsen og borgmester Asii Chemnitz Narup bedt om udsættelsen af afleveringsfristen til 15. januar. Udsættelsen har skabt bekymring i Arctic Winter Games internationale kommité, der er den øverste myndighed for de arktiske vinterlege.

Der er blandt andet usikkerhed om financiering af anlæggelsen af en is-arena, som er en betingelse for afholdelse af Arctic Winter Games. Stormagterne i Arctic Winter Games fra de nordamerikanske kontinent lægger stor prestige i ishockey-turneringen. Og det ligger i Grønlands hensigts erklæring, at der bliver anlagt is-arena i Nuuk inden 2016.

- Vi har endnu ikke fået på plads hvordan vi skal have financieret hele arrangementet. Derfor har vi bedt om udsættelse af ansøgningsfristen, siger formanden for styregruppen for Grønlands ansøgning af værtskabet for 2016 William Kriegel til KNR.

Grønland delte værtskabet med Iqaluit i Nunavut 2002, og det har ligget i kortene at Grønland skulle have hele værtsskabet i 2010. Men det blev udsat til 2014 som igen er blevet udsat til 2016.

Nu er den internationale kommité bekymret for om Grønland overhovedet søger om værtsskabet i 2016.

- Grønland har under et ministermødet sagt, at vi søger værtsskabet i 2016. Og det blev ovenikøbet fastsat efter forhandlinger med de andre lande, da Grønland synes, at værtskab i 2020 lå for langt ude i fremtiden, forklarer Grønlands ene medlem i den internationale kommité Peter Frederik Lyberth til KNR.

- Vi er bange for at en ny udsættelse af værtsskabet bringer Grønland i et dårligt lys i samarbejdet om Arctic Winter Games. Og der er grund til bekymring for om vi overhovedet søger værtsskabet i 2016. For der er ikke afsat midler til anlæggelse af en is-arena i forslaget til finansloven, siger Peter Frederik Lyberth.

Og det er ikke kun i Arctic Winter Games internationale kommité, der er bekymring.

- Alaska's guvernør Craig E. Campbell sagde under de sidste ministermøde, at Grønland nu må vise, at de i stand til at overholde aftale, siger Peter Frederik Lyberth.

Og om Grønland kan overholde sin hensigterklæring bliver først afklaret i januar, hvor det bliver afklaret om Grønland afleverer en officiel ansøgning eller søger en ny udsættelsen af værtsskabet.