Grønland kan lære af de nordiske lande

Grønland kan lære af de andre nordiske lande, når det kommer til at gøre brug af naturens ressourcer til lokal erhvervsudvikling.
Skrevet af Jonas Fievé
13. august 2018 07:38

Sådan lyder det fra vicedirektøren for Nordregio, som slår fast, at kommunerne spiller en vigtig rolle, når borgere i byer og bygder vil bruge havets ressourcer til at skabe nye produkter.       

- Så har de mulighed for, hvis de får støtte af deres kommune eller deres region ser vi i hvert fald i Norge, Island og på Færøerne, at man har klaret højteknologisk udvikling på basis af de råstoffer, siger Karen Refsgaard.

Et afsnit i rapporten State of the nordic region, som er udarbejdet af Nordisk Ministerråds institut for regional udvikling, handler nemlig om, hvilke potentialer bioøkonomien har.

Kommuner kan skal skabe udvikling

Overordnede handler det om, hvordan man både kan udnytte havets og naturressourcerne på land til at skabe nye produkter indenfor fødevare, energi og andre nye varer til fordel for erhvervslivet i lokalsamfundene.

Ifølge vicedirektør for Nordregio kan man her i landet lære af en række nordiske kommuner, som blandt andet har gjort det muligt for lokale at skabe et tangeventyr, hvor man bruger tangen til en række produkter.

- Hvis man har de her små stærke lokalsamfund og, at de får en slags støtte eller en slags netværk, hvor man kiggede på til de andre nordiske områder, hvor man har den samme type af virksomheder med fiskeri og fangst, så tror jeg, at man kan lære meget af, hvordan man kan lave denne her videreforædling, siger Karen Refsgaard.