Grønland kan forhandle selvstændigt med andre nationer

Grønlands Selvstyre kan selvstændigt gennemføre internationale forhandlinger på særskilte områder, der vedrører Grønland, står der i fælleserklæringen mellem Anthon Frederiksen, medlem af Naalakkersuisut for Indenrigsanliggender, Natur og Miljø og den danske Miljøminister Troels Lund.
17. august 2009 14:30

Siden indførelsen af Selvstyret den 21 juni i år er forberedelserne til øget selvstændighed på en række områder er indledt og de første implementeringer af selvstyret i praksis er lige ved trapperne. Og det er netop indenfor miljø og naturområdet, hvor Grønland nu på en række specifikke områder vil begynde at forhandle selvstændigt med andre nationer.

Anthon Frederiksen siger, at Den danske Stat hidtil har haft ansvaret for internationale aftaler om beskyttelse af Natur og Miljø. Men efter en række møder med Miljøminister Troels Lund Poulsen er man nået frem til at Grønland i henhold til Selvstyreaftalen for fremtiden kan forhandle selvstændigt med andre nationer om netop disse spørgsmål.

Anthon Frederiksen understreger dog, at man i den kommende tid vil forberede en handlingsplan for den nye situation og at prioriteringsarbejde er nødvendig – også i kraft af at der nu engang er udgifter forbundet med de nye ansvarsområder.

Både Anthon Frederiksen og Troels Lund Poulsen understreger, at Danmark og Grønland har tæt samarbejde om beskyttelse af natur og miljø. Også i spørgsmål der måtte have internationale dimensioner. Der vil således gennemføres personaleudveksling og kompetenceudvikling af personalet i Grønland og Danmark.