Grønland ikke klar til storskalaprojekterne

Formand for Inatsisartut Lars Emil Johansen Siumut og formand for ICC Aqqaluk Lynge tørnede i dag sammen i debatten for at diskutere, hvad det kommer til at betyde for Grønland, når der formentligt inden længe kommer gang i storskalaprojekter og uranminedrift.
13. november 2013 08:22

Er landet klart og ikke mindst er folket klar?

- Nej det er vi ikke helt endnu. Og det er jo derfor, de beslutninger, der er taget, nu giver store opgaver for fremtiden, siger Aqqaluk Lynge og tilføjer, at det vigtige for dem er, at befolkningen føler, de er informeret og føler sig som en del af projektet.

Lars Emil Johansen anerkender også, at Grønland nok ikke er helt klar endnu, men det nytter ikke noget at vente.

- Vi diskuterer altid om vi er parate. Det diskuterede vi også, da vi skulle til at starte hjemmestyret. Vi skal være parate. Vi kan ikke bede fremtiden om at vente. Fremtiden kommer hele tiden, siger Lars Emil Johansen.

Han ville dog gerne anerkende, at det næste skridt bliver vigtigt for Grønland og et stort et af slagsen. Siumut-politikeren peger dog på, at det ikke er noget Grønland ikke har prøvet før.

- Det er en stor opgave som vi har måttet løfte, da vi gik fra naturalieøkonomi til pengeøkonomi, da vi gik fra fangererhverv til fiskerierhverv. Nu skal vi tage et skridt mere, cirka 50 år efter vi har taget det første skridt. Ikke bare til fiskeindustri men til storindustri.

Aqqaluk Lynge mener, at Grønland lige nu faktisk står ved en skillevej, og at det er meget vigtigt at være enige om, hvad vi skal gøre herfra.

- Hvis ikke så bliver vi et delt samfund. Et delt folk der hele tiden vil slås om det ene og det andet, så det er, hvad man siger på engelsk - defining moment - det er netop  på det her tidspunkt, hvor vi skal redefinere det grønlandske folk, og hvad vi ønsker af Selvstyret og om vi tager det næste skridt frem, forklarer  Aqqaluk Lynge.