Grønland har flest kræftdødsfald i Norden

I Grønland dør flere af deres kræftsygdom end i de øvrige nordiske lande. Årsagen kan være for sen diagnose, rygning og alkohol, mener overlæge.
Skrevet af Janus Maqé
30. oktober 2009 10:26

Grønland har den højeste dødelighed, blandt dem der får konstateret kræft i Norden. Det viser nye tal fra Nordisk Statistisk Årbog. Faktisk er dødeligheden blandt kræfttilfælde i Grønland for de 45-54 årige mænd mere end dobbelt så høj som nummer to på listen, Danmark. Og det er ifølge overlæge i Kræftens bekæmpelse i Danmark Iben Holt en markant forskel.

Hun mener, at det skyldes, at Grønland måske ikke er hurtige til at få stillet diagnosen kræft.

- Hvis man alene kigger på tallene, så kunne man godt gøre sig den overvejelse, om man har været god nok til at få stillet diagnosen. Men det kan også spille en rolle med ventetider, siger hun.

Grønland har en dødelighed blandt kræfttilfælde blandt ældre mænd på 267 pr. 100.000 tilfælde. Til sammenligning har Danmark en dødelighed på 125.

En anden årsag til den markant høje dødelighed blandt dem, der får kræft i Grønland, kan ifølge overlæge være vores forbrug af tobak.

- For eksempel lungekræft, som jo er en tobakscancer. Den giver først symptomer, når den først har spredt sig, og så giver den en høj dødelighed. Det gælder også andre tobaksrelaterede cancerformer, som for eksempel i bugspytkirtlen, siger Iben Holt.

Det vigtigste man kan gøre for at reducere antallet af kræftdødsfald i Grønland er derfor, at mindske antallet af rygere samt indtaget af alkohol, samt gøre en indsats for at informere folk om, hvornår de bør opsøge læge.