Grønland genforhandler hvalkvoter

I forbindelse med mødet i Den Internationale Hvalfangstkommission i Panama sidst i denne måned og først i juli skal Grønland have genforhandlet kvoterne for hvalfangst i både Vest- og Østgrønland. I alt har man foreslået en kvote på 221 hvaler årligt i en seksårig periode.
Skrevet af Peter Troelsen
27. juni 2012 09:53

I Vestgrønland ønsker man, at kvoten skal være på 178 sildepiskere (vågehvaler), 19 finhvaler, 10 pukkelhvaler og 2 grønlandshvaler, imens kvoten for Østgrønland består af 12 sildepiskere (vågehvaler). Disse kvoteforslag er lavet på baggrund af den seneste godkendte biologiske rådgivning.

Fra IWC er der opstillet en række krav for den oprindelige befolknings traditionelle hvalfangst, og de ønskede kvoter ligger helt i tråd med disse krav. Blandt andet skal man sikre, at risikoen for udryddelse ikke øges væsentligt, og at bestanden bringes op på det højeste niveau for nettotilgang.

-På mødet vil Grønland præsentere en række dokumenter, herunder en Hvidbog om forvaltning og fangst af store hvaler i Grønland på 94 sider. Rapporten beskriver detaljeret om hvalfangstens historie, status af store hvaler ved Grønland, regulering og overvågning, dyrevelfærd, fangstmetoder, aflivningstider, hvalfangstens fremtid i Grønland, herunder behovet for frisk hvalkød og mattak til fødevaresikkerhed, fortæller naalakkersuisoq for fiskeri Ane Hansen.

Hvidbogen om hvalfangst kan læses her:

http://www.iwcoffice.org/_documents/commission/IWC64docs/iwc64docs.htm