Grønland forbereder sig på H1N1

Landsstyret har søgt om 3 millioner til indkøb af vaccine mod den verdensomspændende influenza A pandemi. Finansudvalget har imidlertid stillet en række spørgsmål inden endelig afgørelse i sagen. De vil blandt andet gerne vide om vaccinationerne kan finansieres gennem brugerbetaling.
Skrevet af Karsten Sommer
28. juli 2009 16:45

Verdenssundhedsorganisationen WHO under FN har erklæret influenza A (H1N1) for en pandemi, og som følge heraf er Grønland aftalemæssigt forpligtet til indkøb af 37.338 doser vaccine. Der er allerede bestilt vaccine for at kunne have et lager leveret i Grønland i løbet af efteråret.

Fungerende Departementschef Ann Birkekær Kjeldsen siger til radioavisen, at embedslægen for Grønland har anbefalet, at 62 procent af befolkningen skal vaccineres. De mennesker man vurderer som højt udsatte for smitte er for eksempel sundhedspersonale, fly personale og lignende. De vil blive tilbudt vaccine i løbet af efteråret.

Der er som bekendt konstateret smitte i Danmark og Færøerne, mens der endnu ikke konstateret smittetilfælde på Island og i Grønland.

Influenza smitter gennem virus i små dråber fra hoste, nys og for eksempel gennem håndtryk. Vi du undgå smitte skal du vaske hænder tit og grundigt. Og så skal du dække din mund og næse når du hoster eller nyser.

Alle vil ikke kunne vaccineres. Og kun hvis man er særlig udsat helbredsmæssigt får man tilbudt vaccination. Det er i sidste ende embedslægen, der afgør hvem der skal have tilbudt vaccination.