Grønland fjerner revselsesretten

Forældre må ikke slå deres børn. Punktum. Som det sidste land i Norden fjerner Grønland nu revselsesretten - retten til at slå sine børn som led i opdragelsen.
Aaja Chemnitz Larsen Foto © : KNR
Skrevet af Jette Andersen, mlk
02. december 2013 09:18
Det sker i led med et nyt familieretsligt lovkompleks, som skal behandles i Folketinget. Og det er børnetalsmand Aaja Chemnitz Larsen naturligvis glad for.
 
- Jeg synes det er grotesk, at vi stadigvæk i 2013 kan acceptere den her gråzone i forhold til, om vi må slå sit barn eller ej. Det synes jeg bestemt bør afskaffes, siger hun.
 
Revselsesretten er ikke noget, der står i nogen lovtekst, men det har været almindelig praksis før i tiden at slå sine børn. Der står ikke nogen steder i loven, at forældre ikke stadig må gøre det, og det er det, den nye lov vil råde bod på.
 
Men Aaja Chemnitz Larsen så gerne at loven strakte sig endnu længere.
 
- Jeg synes også, man bør kigge på den psykiske vold mod barnet, så man går endnu videre end i den danske lovgivning og også får skrevet psykisk vold ind som en af de ting, man tager afstand fra, siger hun.
 
Departementet for Familie og Justitsvæsen oplyser, at fysisk afstraffelse af børn i dag tolkes som et brud på kriminalloven. Alligevel glæder departementschef Susie Marthin Kjeldsen sig også over den kommende lovændring, fordi den vil sende et signal om, at enhver form for vold mod børn er uacceptabelt.
 
Den danske forældreansvarslov trådte i kraft i 1997, og det er den, der ved en anordning nu foreslås sat i virkning i Grønland også. Loven ventes at træde i kraft 1. januar 2015, efter behandling i Folketinget og under Inatsisartuts forårssamling.