Grønland, Danmark og Færøerne har en plan

Kongeriget Danmark - som det hedder - har udarbejdet en arktisk strategi. Planen redegør for, hvor Danmark, Grønland og Færøerne står i forhold til den verdensdel, som lige nu oplever enorme klimaforandringer
22. august 2011 11:34

Strategiplanen for Arktis blev fremlagt på Nordatlantens Brygge i København af Udenrigsminister Lene Espersen, Formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist og Lagmand Kaj Leo Holm Johannesen fra Færøerne.

De tre parter understregede under præsentationen, at der ikke er tale om en handlingsplan. Derfor er der ikke er sat tidsfrister og beløb på en realisering af planen. Den er derimod et stærkt signal til omverdenen om, at Kongeriget - som det udtrykkes - er til stede som en seriøs aktør i Arktis.

Massivt pres fra både Norge og Canada, som sammen med Rusland buldrer frem i det arktiske område, har fået Danmark, Grønland og Færøerne til at sætte sig sammen for at udarbejde strategien for de næste ni år - herunder et krav på Nordpolen.

For Grønland, der har en stor aktie i Kongerigets arktiske strategi, har det været helt afgørende at fastslå, at Arktis er beboet af mennesker, og at klimaforandringerne påvirker deres levevilkår og økonomiske vilkår dramatisk, blev det understreget i formiddags