Grønlænderne mangler ikke D-vitamin

Grønlændere behøver ikke bekymre sig om D-vitamin-mangel, viser en ny undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital. D-vitaminet beskytter mod f.eks. knogleskørhed, og er forbundet med en række sygdomme som hjertekarsygdom og kræft, og deltagerne havde alle et D-vitamin niveau, hvor risikoen for sygdomme er lille.
05. august 2013 08:31

 

Men selvom vejret i Nordgrønland oftere giver anledning til at trække i en sweater frem for shorts, og gennemsnitstemperaturen om sommeren ikke når op på 10 grader, får grønlændere dér stadig den mængde D-vitamin fra solen, som de har brug for. Hidtil har forskerne ellers ment, at det var usandsynligt.

Når solens stråler rammer jorden ved ækvator, går de lige igennem atmosfæren, men ved Nordpolen går strålerne skråt igennem, og det filtrerer meget mere af lyset fra. En stor del af vores D-vitamin i kroppen dannes ved hjælp af solens stråler, og er der ikke ret meget sol, producerer vi ikke ret meget D-vitamin.

Alligevel viser den nye undersøgelse, at selvom man bor 500 km nord for polarcirklen, har man en markant D-vitaminproduktion fra solen, siger forskningsansvarlig overlæge og leder af Center for Grønlandsforskning Stig Andersen.

Over et helt år har forskerne målt D-vitamin niveauet hos 97 personer bosat i området ved Diskobugten, og resultaterne viste, at deres D-vitamin niveau steg markant om foråret og sommeren. Det gjaldt også, når forskerne korrigerede for alder, køn, vitaminindtag og indtag af traditionel grønlandsk kost bestående af fisk, sæl og hval, som er rig på D-vitamin.

Det er sollyset, der giver den store sæsonforskel. Fra begyndelsen af december og til ind i januar ses solen jo slet ikke, og der er med garanti heller ingen D-vitamin produktion.

At grønlænderne producerer D-vitamin på trods af polarklimaet hænger ifølge Stig Andersen sammen med nogle helt særlige forhold for Grønland. Foråret i Diskobugten er karakteriseret ved højtryk med en perlerække af dage med sol, hvortil kommer, at lysintensiteten er meget høj på grund af refleksioner fra sne og is, for der er ingen træer og buske til at skygge.

 

 

Undersøgelsen tyder også på, at der er genetisk forskel på, hvordan man optager D-vitamin i kroppen. Derfor er forskerne i samarbejde med Hanne Lynge Rex ved Lægeklinikken og Medicinsk Afdeling og Laboratoriet på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk i gang med at undersøge, om der er forskel på, hvordan henholdsvis danskere og grønlændere optager og omsætter D-vitamin.