Grønlændere skal lære grønlandsk

Demokraterne mener, at sprogcentret i Sisimiut skal satse på at lære grønlændere at snakke grønlandsk.
28. november 2013 04:04

Grønlandsk-undervisningen her i landet virker ikke så godt, som den burde.

Det siger Inatsisartut-medlem Michael Rosing fra Demokraterne. Han har bedt Naalakkersuisut om at komme med undersøgelser, der viser, hvor effektiv grønlandsk-undervisningen på sprogcentret i Sisimiut, egentlig er.

- Når det gælder sprogundervisning, så findes der så vidt jeg ved ingen undersøgelser af om de forskellige måder at lære sprog på overhovedet virker. Og det er en af de ting, vi meget gerne vil have afdækket, for der er jo ikke nogen grund til at blive ved med at poste mange penge i noget, vi måske ikke får noget ud af, siger Michael Rosing.

Han mener i stedet, at pengene ville være bedre brugt på at lære dansksprogede grønlændere grønlandsk.

-Vi bruger rigtig mange penge på at undervise danskere i Grønland, i grønlandsk. Vi mener, at der skal bruges mange flere penge på at undervise grønlændere i grønlandsk, lyder det fra Michael Rosing.

Han siger også, at det grønlandsk, der bliver undervist, ikke er godt nok;  i stedet skal man lære grønlandsk der kan bruges i hverdagen.

-Vi mener, at det kurserne deroppe først og fremmest skal bruges til, er at give folk noget, der kan bruges i hverdagen. I mange tilfælde ved jeg, at de bruger tid på at terpe grammatik, som man faktisk først skal bruge meget senere hen i forløbet. Vi mener at man skal bruge sprog-kurserne til at give folk dagligdagsværktøjer. Hvad hedder en torsk, hvis du skal købe den nede på brættet, hvad hedder en rødfisk? Hvorfor hedder Pisiffik noget med -fik? siger Michael Rosing.

Der er endnu ikke kommet svar fra Naalakkersuisut.