Grønlænder i Norge: - Kan man smile?

I disse timer bliver en kultur-festival for oprindelige folk afsluttet i Norge. Og de tragiske hændelser har sat sit tydelige præg, fortæller en af deltagerne her fra landet.
Skrevet af Mads Fisker
24. juli 2011 16:39

En hel del grønlændere har sammen med canadiere og nordmænd deltaget i kultur-festivalen Riddu Riddu, som havde alt fra strubesang til teater, litteratur og udstilling af kunst og endda bygninger på programmet.

- Det er helt vildt mærkeligt at være i Norge, mens det her er sket, for alle er bare i sorg. Og man har ikke vidst, om man kunne smile. Nogen her har venner, som har været savnede, og det har været virkeligt tungt, fortæller Vivi Sørensen.

Sammen med en gruppe af inuit-performere har hun på festivalen danset maskedans, trommesang og -dans samt på forskellig vis udvekslet kultur og erfaringer med unge fra andre lande i en række workshops.

4000 deltagere var mødt op til festivalens åbning i torsdags, men efter den dobbelte terrorhændelse dagen efter valgte arrangørerne at aflyse det planlagte program, hvor i alt 300 kunstnere skulle have optrådt, og i stedet afholde en stor mindekoncert.

Grønlandske Kristian Mølgaard er med i festivalen arrangørgruppe, og for ham har det været særligt specielt at opleve sorgen i landet på nærmeste hold, da han i tre år har boet og studeret i den norske by Tromsø.

- Det har rørt mig meget og været meget fortvivlende. Jeg kender den norske stolthed og den uskyld, der nu er forsvundet. Det er rigtig trist. Meget, meget trist, siger Kristian Mølgaard fra kulturfestivalen for oprindelige folk, Riddu Riddu, der altså i aften lukker og slukker for i år efter på ganske usædvanlig vis at have været afholdt for tyvende gang i byen Kåfjord.

Qivioq Kern Kreutzmann har bidraget til artiklen og stået for kontakten til de to grønlændere på den norske festival.