Grønlænder har det fint i Japan

Flere grønlændere befinder sig i de områder i Japan og det øvrige Stillehav, hvor tsumanien efter jordskælvet i disse timer buldrer frem. Vi har talt med én af de pårørende til en grønlandsk universitetsstuderende i Japan, Joachim Jørgensen.
11. marts 2011 10:30

Camilla Siezings bror, Joachim, befinder sig i Japan. Vi har talt både med ham og med Camilla, der naturligvis er bekymret.

Japan blev ramt af et historisk kraftigt jordskælv, der målte 8,9 på Richterskalaen, i nat Grønlandsk tid.

Det voldsomme jordskælv forårsager nu tsunami-bølger der rammer flere øer og lande i Stillehavet.

Radioavisen talte kort, her til morgen med den 23-årige Joachim Jørgensen fra Grønland, der studererer i Japan.

Joachim forklarede, at der ikke var sket ham noget. Han bad os om at ringe senere da, han næsten ikke havde mere strøm på mobilen.

I stedet kunne hans storesøster, Camilla Siezing berette følgende:

- Da jeg snakkede med ham første gang, fortalte han at der ikke var sket noget i hans område. Og han havde det fint. De havde ikke kunnet mærke noget. Da jeg så snakkede med ham senere, fortalte han, at myndighederne havde foreslået, at de skulle søge mod højere grunde, da der var tsunamivarsel i deres område nu. Så da jeg snakkede med ham, der var han på vej op mod bjerget i hans område.

Camilla Siezing fortæller, at der ikke var sket noget med Joachim, sidst hun snakkede med ham.

- Han lød til at have det meget fint. Bare lidt på varsel, altså holde øje med hvad de siger i nyhederne. Men umiddelbart, så kunne de ikke mærke noget, så han følger bare anvisningerne.

Men alligevel har oplevelsen givet anledning til stor bekymring for Camilla, der tænker meget på sin bror i Japan.

- Man er meget bekymret. Jeg har tv'et åbent hele tiden og holder øje med hvad der sker, fortalte Camilla Siezing og vi vil i løbet af dagen prøve at få fat i flere grønlændere, der befinder sig i de berørte områder.

Meddelelse fra myndighederne:

Kontorchef i udenrigsdirektoratet i Grønlands Selvstyre Mininnguaq Kleist oplyser:

- Indtil videre har vi intet hørt om, om der skulle være grønlændere blandt de ramte under jordskælvet i Japan. Heller ikke fra de tsunami-ramte områder i Stillehavet. Vi kan oplyse, at Udenrigsdirektoratet naturligvis er klar til at tage imod henvendelser fra familie og pårørende, der savner personer. Men det bedste vil være at kontakte Den danske udenrigsministeriums Borgerservice. De tager sig af alle henvendelser om danske statsborgere. Telefonnummeret er 0045 33 92 11 12, oplyser Mininnguaq Kleist.