Godt nyt til unge jollefiskere

Endelig er der lys forude for unge, der gerne vil ind i jollefiskeriet.
25. maj 2014 13:36

Medlem af Naalaakkersuisut for fiskeri, fangst og landbrug Finn Karlsen er nemlig klar med flere ændringsforslag til bekendtgørelsen om licens og kvoter til fiskeri.

Bekendtgørelsen har indtil nu udgjort en barriere for unge, der gerne vil ind til jollefiskeriet, da der i den nuværende bekendtgørelse er en bestemmelse om, at ansøgeren skal have haft en tilsvarende licens i det forudgående år.

Den klausul har hidtil holdt unge, der netop er kommet ud af folkeskolen eller et andet uddannelsesforløb, ude af fiskeriet, selvom de har haft et ønske om at komme ind i jollefiskerierhvervet:

- For eksempel kan de unge, der har taget uddannelse på Fisker og Fangerskolen i Uummannaq, i dag ikke få tildelt jollefiskerilicenser efter endt uddannelse i henhold til de nuværende bestemmelser. Vi har derfor udarbejdet dette ændringsforslag med tanke på dem, siger Finn Karlsen, der er overbevist om, at ændringen vil komme til at betyde meget for de unge.

Ifølge Departementet for Fiskeri har over 80 unge de sidste par år fået afslag på deres ansøgninger om jollefiskerilicens.

Det har ført til en række klager fra fiskerne, og Ombudsmanden for Inatsisartut har i den anledning undersøgt sagsbehandlingen i Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug.

Her konkluderede ombudsmanden, at det var tvivlsomt, om Departementet havde hjemmel til at kræve, at man skal have haft en tilsvarende fiskerilicens i det forudgående år, for at kunne få en ny licens.

En anden ændring i bekendtgørelsen vil medføre, at jollefiskere, der bor udenfor de tre hellefiskeri forvaltningsområder: Diskobugten, Uummannaq og Upernavik, fremover automatisk vil få tildelt fiskerilicenser til alle fiskearter gældende for 2 år.