Godt nyt til stensamlere

Selvstyret har for øjeblikket en ny bekendtgørelse om såkaldt ikke-kommerciel indsamling og udførelse af mineraler i høring. Bekendtgørelsen knytter sig til råstoflovgivningen.
07. juni 2011 10:28

Og det nye regelsæt betyder, at både fastboende og turister kan indsamle - såkaldte - løstliggende mineraler. Bare det ikke sker på erhvervsmæssig basis. Med andre ord må man ikke tjene penge på det.

Og så alligevel. Bestemmelsen gælder nemlig ikke for smykkesten eller områder, hvor der er givet tilladelse til udnyttelse med eneret efter råstofloven. Og her tænkes på de mange smykkestensfolk, der har fået en små-skala-tilladelse i henhold til råstofloven. De må nemlig gerne arrangere guidede ture og stenindsamlinger i deres tildelte områder.

Efter turen kan rettighedshaverne så udstede et certifikat, godkendt af råstofdirektoratet. Cerfikatet er bevis for at indsamlingen er foregået på lovlig vis. Der må maksimalt udføres to kilo mineraler.

Men så bliver det iøvrigt lidt svært at tolke bekendtgørelsen. Den siger nemlig, at lovligt indsamlede forarbejdede mineraler, hvis værdi stammer fra kunstnerisk bearbejdning betragtes som kunst og frit kan udføres af Grønland.

Drejer det sig derimod om forarbejdede mineraler, der indeholder ædelsten - og det vil typisk være smykker - skal der udstedes et certifikat af små-skala-rettighedshaveren eller en faktura fra sælger. Begge papirer skal indeholde oplysninger om sælger og tilladelsesnummer.

Og papirtigeren skal også fodres, når fastboende, der lovligt har indsamlet løsliggende mineraler, flytter fra Grønland. De må her udføre op til 50 kg med deres bohave. Men mængden og arten af mineraler skal specificeres på en særlig blanket til Råstofdirektoratet.

Og der skal også lidt papirnusseri til, når det drejer sig om gravsten. Fastboende må gerne med en tilladelse fra Råstofdirektoratet udføre mineraler, der begrundes i at ære en person med tilknytning til Grønland - Også selv om mineralerne ikke tilbageføres til Grønland, som skrevet står.

Den nye bekendtgørelse er i høring indtil den 1. juli