Godt nyt til Uummannaq-borgerne: Vandet fra vandværket kan drikkes igen

Vandværket producerer igen rent vand. Vandet fra hanen må dog ikke bruges til drikkevand, tøjvask eller bad endnu. Vandledningerne ud til borgerne er nemlig ikke renset endnu.
- Nu bliver det lettere at skaffe drikkevand til byen. Tilsynsmyndigheden har nemlig frigivet det vand, der bliver produceret på vandværket i Uummannaq, og dermed kan det bruges til drikkevand, siger Nukissiorfiit. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Ane-Marie Petersen
09. oktober 2019 10:20

Siden 20. september har borgerne i Uummannaq været afhængige af drikkevand fra bygden Ikerasak og byen Aasiaat. Men nu borgerne begynde at hente vand fra vandværket i Uummannaq, skriver Nukissiorfiit i en pressemeddelelse:

- Nu bliver det lettere at skaffe drikkevand til byen. Tilsynsmyndigheden har nemlig frigivet det vand, der bliver produceret på vandværket i Uummannaq, og dermed kan det bruges til drikkevand, siger Nukissiorfiit.

Sagen kort:


- 19. september: Borgerne i Uummannaq fik at vide, at vandet i vandhanen var forurenet med transformerolie. Det var sket 11. september, hvor en medarbejder i Nukissiorfiit havde taget fejl af en flaske med klor og en flaske med transformerolie.
 

- På det tidspunkt begyndte borgerne af fatte mistanke, fordi vandet lugtede af olie. 
 

- Medarbejderne har maske på, når de hælder klor i vandet. Derfor kunne medarbejderen ikke lugte olien, da den blev hældt i, oplyste Nukissiofiit. Både olien og klor har samme gennemsigtige farve.
 

- Byens to fiskefabrikker har været lukket siden 19. september.
 

- Skole og børnehave har også været lukket men er åbnet igen.
 

- Rent drikkevand bliver sejlet ind i byen og stillet på vandposter, så folk selv må hente. Isskosser fra havnen bliver også delt ud.
 

- Søndag 29. september blev vandværkets vand erklæret rent. Men allerede dagen efter måtte energiselskabet trække godkendelsen af vandværkets vand tilbage igen.
 

- 9. oktober melder Nukissiorfiit, at vandværket igen producerer rent vand.

Borgerne i Uummannaq kan dog ikke bruge vandet i vandhanerne endnu til drikkevand, tøjvask eller bad. Ledningsnettet er endnu ikke blevet skyllet rent for olie.

- Det er godt, at vi kan få frigivet vandværket, da det gør vores videre arbejde med at genetablere byens normale drikkevandsforsyning lettere. Det næste vigtige skridt er at få vandledningsnettet helt rent, siger Claus Andersen-Aagaard, konstituerede Energidirektør i Nukissiorfiit.

- Vi kan konstatere, at det virker med gennemskylningen, og at vi fortsat ser flere og flere steder, hvor det ikke længere kan spores olie i vandet. Vi er dog ikke i mål endnu, fortsætter han.

Selskabet siger også, at fiskefabrikkerne i Uummannaq kan få tilført en øget mængde vand dagligt.

Forsyningsvirksomheden har tidligere frigivet vandet fra vandværket, da vandprøverne fra to dage før ikke viste tegn på olieforurening. Men dagen efter frigivelsen trak selskabet frigivelsen tilbage, da man igen fandt små mængder olie i vandet fra vandværket.

For at være helt sikre denne gang, har man på baggrund af syv dages vandprøver frigivet vandet.