GME må grave dybere

Naalakkersuisut har nu givet Greenland Minerals and Energy lov til at efterforske radioaktive grundstoffer.
01. december 2011 12:56

Der er således tale om en tilføjelse i selskabets efterforskningsvilkår for Kvanefjelds-projektet, der mere præcist betyder at selskabet nu kan efterforske efter mineraler med et indhold af radioaktive grundstoffer over almindeligt baggrundsniveau.

Naalakkersuisuts beslutning kommer efter, at GME har meddelt, at selskabet ikke kan færdiggøre de såkaldte lønsomhedsstudier og vurderinger af projektets miljø, sundheds og samfundspåvirkning, uden at der også indgår radioaktive grundstoffer i efterforskningen.

Ændringen af efterforskningstilladelsen betyder dog ikke, at GME har fået ret til at udnytte radioaktive grundstoffer. Og beslutningen ligger således indenfor koalitionens Qoornoq-aftale, der fastholder nultolerance-politikken, det påpeger naalakkersuisoq for Råstoffer, Ove Karl Berthelsen.

Men den nye lempelse gør mineselskabet forhåbningsfuldt:

- GME A/S skal hermed benytte lejligheden til at takke for regeringens støtte, således at selskabet kan fortsætte sine planlagte aktiviteter i Narsaq i 2012 samt 2013, lyder det i en pressemeddelelse i dag.

GME har indtil videre kortlagt en forekomst på 619 millioner tons malm med et indhold af 6,6 millioner tons sjældne jordartsmetaller, 350 millioner pund uran-oxid og 1,3 millioner tons zink.

Indholdet af uran og thorium i Kvanefjeldet ligger med den nuværende viden væsentligt over det nuværende 0-tolerance niveau.

GME oplyser, at de forventer at færdiggøre lønsomheds-, VVM- og VSB-studier i slutningen af 2012 med henblik på at opnå om en udnyttelsestilladelse i løbet af 2013.